zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

Tijdelijke nooddam aangelegd te Creola

lees ook ...

Santigron verwelkomt nieuwe hoofdkapitein met traditionele p...

Op vrijdag 5 april 2024 markeerde Santigron een keerpunt in zijn geschiedenis door Glenn Kakai officieel te installeren als de nieuwe hoofdkapitein, in een ceremonie doordrenkt met de rijke tradities ...

Als tijdelijke oplossing voor de waterproblematiek te Creola in Saramacca is een nooddam aangelegd door een plaatselijke ondernemer. Onlangs heeft het Crisisteam Infrastructuur en Rampen van het ministerie van Openbare Werken (OW) zich georiënteerd in het gebied. Er is gekeken naar eventuele beschikbare alternatieven om de ontstane situatie zoveel mogelijk te minimaliseren. Verder wordt ook gekeken naar opties om de springvloed over twee weken in de Saramaccarivier te bedwingen en zo de schade te beperken.

Tijdens de oriëntaties heeft het team onder leiding Rodney Bouterse, geconstateerd dat er sprake is van verkaveling langs de rivier, waar ondertussen ook woningen zijn gebouwd. Dit wordt eveneens gezien als een van de redenen, waardoor het gebied onder water loopt. Om een structurele oplossing te brengen is het bouwen van een stevige dam langs de Saramaccarivier van groot belang. Dit betekent dat in samenspraak met de districtscommissaris (dc) de issue moet worden besproken met de huiseigenaren langs de rivier.

“Deze bewoners moeten bewust worden gemaakt van de risico’s en correct worden toegelicht waarom het bouwen van een dam via hun percelen langs de rivier noodzakelijk is,” aldus het Crisisteam van Openbare Werken.

Ruim 200 gezinnen hebben enorme schade geleden. Zij zijn geëvacueerd en overgebracht naar opgezette tenten naast het scholencomplex van O.S. Uitkijk. Het Crisisteam heeft samen met deskundigen van afdeling Kust-, Rivier- en Natuurbeheer van OW de knelpunten bekeken en terstond besluit genomen voor een oplossing.

Met toestemming van perceeleigenaren moet een kleidijk worden opgeworpen aan de oostelijke zijde van de Saramaccarivier vanaf de Uitkijkbrug tot het Panamakanaal en langs de Noordelijke zijde van het Panamakanaal, vanaf de Saramaccarivier. Daaropvolgend dienen de duikers die uitmonden in de Saramaccarivier te worden voorzien van terugslagkleppen. Ondernemer Aniel Poeran heeft op eigen initiatief een waterpomp geïnstalleerd om het overtollige water in de Saramaccarivier te pompen. De Spuisluis blijft voorlopig open, om wateroverlastproblemen sneller te verhelpen.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTijdelijke nooddam aangelegd te Creola