vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
5
(1)

Tigri is tenminste betwist gebied

lees ook ...

Rijstvelden Nickerie kampen met rattenplaag

Nickerie wordt weer geplaagd door ratten. Deze keer is de concentratie in de rijstvelden. Rijstboeren klagen steen en been. Het blijkt een wereldprobleem te zijn, in vooral landbouwgebieden. De aanhou...

In de jaren zeventig is overeengekomen, dat Suriname, noch Guyana Tigri mocht bezetten. Nederland heeft Suriname op de kaart geplaatst, zonder dat gebied mee te nemen. Op de website www.nederlandwereldwijd.nl is dit te zien. Hier geeft Nederland reisadvies voor Suriname. Bestuurskundige August Boldewijn zegt aan de pers dat Nederland het gebied minstens als betwist gebied moet aangeven, als het niet als Surinaams gebied wordt geplaatst.

 Guyana heeft ondanks de overeenkomst het gebied toch bezet. Er is nog geen uitspraak dat het gebied Guyanees of Surinaams grondgebied is. In 1899 was er geen overeenstemming bereikt tussen Engeland en Nederland ten aanzien van het gebied. Nederland  accepteerde de kaart van Barrington Brown, waarop de Boven-Corantijn als hoofdrivier en de Coeroenie als zijrivier wordt aangegeven. Engeland hield vast aan een ander kaart.

Bij de onafhankelijkheid van Suriname heeft Joop den Uyl, de minister-president Henck Aaron aangeschreven over het grondgebied van Suriname. Nederland zegt nu de kaart te gebruiken, die na de onafhankelijkheid van Suriname bij de Verenigde Naties is afgegeven. Dit kan dus niet. Op de website www.nationonline.org wordt het Tigri-gebied als betwist gebied aangegeven voor zowel Suriname als Guyana. Volgens een betrouwbare bron heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan al ontboden. Er zal formeel protest worden aangetekend.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTigri is tenminste betwist gebied