woensdag 27 september 2023
32.9 C
Paramaribo
22.6 C
Amsterdam
5
(3)

Theatervoorstelling ‘Granm’ma’

lees ook ...

Nationaal verbroedering en eenheidsevenement bij monument Ja...

Bij het monument van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein vond op 21 september een ceremonie plaats ter gelegenheid van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. Deze plechtigheid vie...

Wensley Piqué van het productiehuis Rose Stories wil met het theaterstuk ‘Granm’ma’ aandacht vragen voor eenzaamheid onder seniore burgers. Hiertoe is hij geïnspireerd door het leven van zijn eigen grootmoeder, die haar laatste dagen in eenzaamheid doorbracht. Piqué is Nederlander met Surinaamse roots, geboren en getogen is in Nederland.  ‘Granm’ma’ maakt eenzaamheid, sterfelijkheid, de waarde van het leven en relaties met anderen bespreekbaar.

Ann Hermelijn is producent van het stuk. “Die eenzaamheid kwam op hem over als een nare, lelijke ziekte. En al is zijn oma inmiddels overleden, hij bleef het gevoel houden dat hij iets te doen had in Suriname. Daarom besloot hij dit stuk ook hier op te voeren, maakt zij duidelijk.

Zijn grootmoeder moest haar laatste dagen doorbrengen onder minder prettige omstandigheden, maar bleef vol goede moed. “Hoe kan je in die omstandigheden opstaan en de dag tegemoet treden met een lach?” dacht hij. De Ware Tijd schrijft dat hij uit verantwoordelijkheidsgevoel en nieuwsgierigheid een korte tijd mantelzorger werd, en achterhaalde dat ‘granm’ma op de been bleef om haar enige zoon nog een keer te zien. “Jongen, wanneer ga ik je vader zien? Want ik wacht, ik wil naar ‘huis’. Maar voordat ik ga, wil ik nog één keer mijn enige zoon zien”, was haar dagelijkse opmerking.

Dit alles raakte Piqué, en hij maakte een voorstelling toen het tot hem doordrong dat het grootste deel van ons hier niet erbij stilstaat, dat mensen vaak eenzaam hun laatste dagen doorbrengen. De roep van Piqué via dit stuk om aandacht voor de eenzaamheid van ouderen is niet aan dovemans oren gedaan. Overal zijn er gesprekken op gang gekomen, waar het stuk is gepresenteerd.

Deze woensdag is er een besloten voorstelling voor seniore burgers, die uitgenodigd zijn met een familielid.

‘Granm’ma’ begon oktober 2021 in première in het Bijlmer Parktheater te Amsterdam. Een tournee door Nederland volgde, maar werd halt geroepen door de pandemie. Dit jaar is het 14 keren opgevoerd in Nederland. De mogelijkheid bestaat dat ‘Granm’ma’ ook de Antillen zal aandoen. Nu zal het opgevoerd worden in Suriname, het land van oma. Donderdag, vrijdag en zaterdag gebeurt dat in On Stage Performing Arts.

Bron Foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTheatervoorstelling ‘Granm’ma’