zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
3.7
(3)

Terugblik Srefidensi 2023, apartheids demonstratie van Chan

lees ook ...

Docenten van avondopleiding in beraad voor betaling lesurenv...

Een aanzienlijk aantal parttime en enkele voltijdse docenten van de Avondopleiding voor de Akte van Hoofdonderwijzer AOH (Hoofdakte) heeft dinsdag besloten tot actie over te ...

De Srefidensi Onafhankelijkheidsherdenking op 25 november jl. was een treurige apartheidsvertoning en een afspiegeling van het disrespect dat regering Santokhi- Brunswijk heeft voor het volk van Suriname. De weinige toeschouwers hadden net een halve meter om achter de dranghekken te staan van het Onafhankelijkheidsplein, anders stond je op straat en dat mocht niet.
De particuliere media werden weggemoffeld in een hoekje. Alsof het geen landgenoten zijn maar schurftige honden die vooral weggehouden moeten worden van de beleidsmakers en de korpsen die de parade verzorgden. Uit protest heeft principieel niemand van de media de receptie bezocht, die na de parade werd gehouden.

Vertrapping nationale symbolen

Onze drie nationale symbolen: de vlag, het wapen en het volkslied werden vertrapt vanuit de ondeskundige en openlijk discriminerende Santokhi-Brunswijk kabinet. Het uiterlijk van een banner met daarop een afbeelding van wat de Surinaamse vlag moest voorstellen maar een echte helemaal foute pasquel was. In het midden een knullige gele ster, getekend als een W van onder met drie puntige driehoekjes erop, alsook de onjuiste verhouding van de groene, witte en rode baan die respectievelijk 1: 1: 2 moet zijn. Daarbij is een verffout verbloemd of de rouw aangegeven door een rare zwarte horizontale blob halfdoor en onder die rommelvlag te schilderen.
Door het volks- en personvriendelijk beleid op 25 november, de belangrijkste nationale feestdag bewees regering Santokhi- Brunswijk ook Inhoudelijk twee nationale symbolen te vertrappen zij zijn bezig tegen het volkslied waarin de saamhorigheidsgedachte : “Hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond zijn wij verpand” . Ook handelt deze rotregering tegen de spreuk van ons wapen: Justitia, Pietes, Fides, hetgeen latijn is voor: Rechtvaardigheid, Morele plicht en Betrouwbaarheid.

Goudzoekersramp 20 november 2023

Direct na de ramp van 20 november haastte de Abop minster van Natuurlijke Hulpbronnen zich om te verzekeren dat hij de goudindustrie gaat ordenen . Dat hoorden we Bouterse 10 jaar lang zeggen en hij liet zijn neef Gerold Dompig, die tot dan politie inspecteur was op Curacao, heel Suriname doorreizen op alle vindplaatsen van goud en een mooie public relation doen, maar geordend werd er niets. Bouterse en zijn vrienden hebben namelijk ook grote goudconsessies. In 2011 was er ook zo’n goudmijnramp, toen vielen er 7 doden te betreuren in het Tapanahonie gebied.
Het huidige probleem is dat de man met de meeste goudconcessie, die overal waar grote goudaders gevonden wordt opduikt met zijn helikopter, de vice- president Ronnie Brunswijk is. Hij die de meeste goud concessies en –bedrijven bezit, daar geen belasting over betaald, nota bene benoemd is om de goudsector te ordenen, een zuiver geval van een kater die op de melk moet passen (Pus’pusi luku merki), oftewel conflict of interest.

Braindrain

Op de enkele weken geleden gehouden persconferentie van het Internationale Monetair Fonds sprak de IMF woordvoerder haar verbazing uit over de lage salarissen die uitbetaald worden aan de leerkrachten, de verpleegsters, de politie, brandweer en militairen. Met de stijging van de prijzen voor nutsvoorzieningen, benzine en voeding kunnen zij nauwelijks overleven en zoeken zij in grote getale een baan in het buitenland, waardoor Suriname steeds meer vakkundig hoger en middenkader verliest (braindrain) De IMF heeft de steun gegeven voor verhoging, marktconform maken van de salarissen en andere randvoorwaarden van deze belangrijke werkers, maar de regering geeft prioriteit aan hun eigen zakken vullen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnTerugblik Srefidensi 2023, apartheids demonstratie van Chan