Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Tentoonstelling “Luku den na ini den ai” wederom verlengd

Geplaatst

op

door

“Luku den na ini den ai” is een expositie waarin aandacht wordt besteedt aan de 15 slachtoffers van de decembermoorden in 1982. De tentoonstelling wordt, vanwege de grote publieke belangstelling, wederom verlengd.

In expositieruimte De Hal, aan de Grote Combeweg 45, zijn de vijftien slachtoffers afgebeeld op kleurrijke portretten, van bijna twee meter groot, welke gemaakt zijn door de kunstenaar Kenneth Beeker. Daarnaast hangen foto’s van de huizen waarvandaan ze naar Fort Zeelandia werden gebracht. Bij elk portret hangt een informatieblok waarin verteld wordt wie de persoon was, wat zijn beroep was, met daarbij een persoonlijke karakterschets van mensen uit de directe omgeving.

In de hal is een vijftien meter lange tijdlijn gemaakt. Daarop staan de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Suriname. Eddy Wijngaarde, mede organisator van de tentoonstelling, noemt de tijdlijn interactief: de bezoekers mogen er gebeurtenissen aan toevoegen door er een papiertje met een tekst op te prikken.

Sinds de opening op 5 december jl. hebben al ruim 1400 bezoekers de expositie bezocht en de organisatie zegt dat de aanhoudende stroom bezoekers, en de opmerkingen van velen dat zij de expositie nogmaals zouden willen bezoeken, aanleiding zijn voor de verlenging.

De expositie duurt tot vrijdag 30 december a.s.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Marihuanateelt wordt niet gelegaliseerd

Geplaatst

op

door

“Er is absoluut geen sprake van legalisatie van de marihuanateelt. Dit moet vooral goed doordringen tot de samenleving”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs Industriële Hennepteelt. Hij benadrukt dat marihuana een THC-gehalte heeft van tussen de 5 en 12%, waardoor de teelt hiervan dus niet wordt gelegaliseerd. Tetrahydrocannabinol (THC) is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. Volgens Abdoel wordt de teelt van hennep met een THC-gehalte van minder dan 0,3% bij wet geregeld en zal deze dan legaal zijn.

Abdoel verduidelijkt dat in artikel 2 van deze wet de grondslag is gegeven om cannabis die bestemd is voor industriële doeleinden (industriële hennep) te telen. Daarbij is in artikel 2 lid 2 van de Wet Verdovende Middelen een uitzondering gemaakt op de strafbaarheid van het telen van de cannabis, indien het betreft het telen van de cannabis voor industriële doeleinden. Met cannabis bestemd voor industriële doeleinden wordt niet anders bedoeld dan wat internationaal bekend staat als de hennep (Hemp) of industriële hennep. De wet Verdovende Middelen heeft volgens Abdoel in voornoemde bepaling eveneens het toegestane maximale gehalte aan THC van de industriële hennep vastgesteld op 0.3%. Bij industriële hennep kan het gehalte aan THC in normale omstandigheden tussen de 0.2% tot maximaal 0.3% uitkomen, terwijl het gehalte aan THC bij marihuana (strafbare cannabis) tussen de 5% en 20% bedraagt.

Hij merkte op dat velen in de samenleving het onderscheid nog niet kunnen maken tussen hennepteelt voor medicinale doeleinden en hennepteelt voor industriële doeleinden. Abdoel: “De teelt van hennep voor industriële doeleinden wordt verder in deze ontwerpwet geregeld. Net als de teelt van alle andere gewassen valt de teelt van hennep ook onder het ministerie van LVV.”

Abdoel wijst met nadruk op het doel van de wet, namelijk “het scheppen van de minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van de industriële hennep in Suriname.” Daarbij staat centraal dat, gelet op de gevoeligheid van deze materie, er een zodanig mechanisme, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te geraken tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Volgens hem dient te worden benadrukt, dat de teelt van de industriële hennep, binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventuele misbruik van deze mogelijkheid uit te sluiten, dan wel te voorkomen.

Lees verder

Suriname

Gillmore Hoefdraad ziet aangifte van VHP als politieke stunt

Geplaatst

op

door

De VHP-fractie heeft gisteren bij procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday aangifte gedaan tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij heeft volgens de VHP geldelijke schuldverplichtingen gevestigd ten laste van de Staat en vanaf januari tot juli 2019 het wettelijke binnenlandse obligoplafond overschreden. Dit blijkt uit de cijfers zoals gepubliceerd door het Bureau voor de Staatsschuld.

Lees verder

Meest gelezen

X