zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
0
(0)

Tembe in Sunnypoint voorziet in behoefte

lees ook ...

Brandweercommandant Wageningen krijgt verf van Dew’s T...

Vanmorgen heeft de Brandweercommandant van post Wageningen, S. Karioredjo, een partij verf en bijbehorende spullen ontvangen uit handen van DC Senrita Gobardhan. Met de verkregen verf zullen de mar...

Sunnypoint’s gemeenschapshuis Duletti heeft een Tembe expositie gehouden tijdens een open dag. Onder leiding van Tolin Alexander werden dertig fantastische werkstukken die geschilderd zijn door kinderen tentoongesteld, terwijl de kinderen bezig waren de buitenkant van het gebouw, waarop tembe tekeningen zijn aangebracht, te beschilderen. Dit is een nieuwe fase van het project Sunny Point Tembe. 

 “We zijn maandenlang binnen geweest en nu treden we met deze traditionele gemeenschapskunst naar buiten. We gaan murals maken”, zegt Tolin Alexander vol goede moed aan de Ware Tijd.

Het project dat met vijftig jongeren begon, een onderbouw (12-16 jaar) en bovenbouw (17-25 jaar), die elk anderhalf uur les zouden volgen, moest al gauw plaats creëren voor kinderen, die ook bleven binnenstromen. Toen ontstond een derde groep, die vrij mocht tekenen. Dit gebeurt al langer dan een jaar.

Op dinsdagmiddag is het buurthuis open en komen kinderen en jongeren tussen twaalf en 25 jaar teken- en schilderlessen volgen in Tembe, de culturele kunstvorm van marrons. Dit is een initiatief van de stichtingen Kansrijk Suriname en Duletti, waarvan Alexander en Eddy Lante de leiding hebben.

De organisaties willen de bewoners met deze activiteiten bewust maken van hun eigen kracht en culturele rijkdom. “Het project laat zien hoe we op een structurele manier ermee bezig kunnen zijn. Dit geldt niet alleen voor tembe, maar ook voor alle andere kunstuitingen die in Suriname zelf zijn ontstaan”, zegt Alexander.

Tembe wordt over het algemeen in de familie overgedragen. Alexander zet zich in om deze traditionele kennis in een curriculum vorm te gieten. In ons buurland Frans-Guyana is men al op universitaire niveau bezig deze kunst te bestuderen, terwijl het uit Suriname komt.

Kunstwerken zijn vervaardigd op triplexplaten van dertig bij veertig centimeter met tembe patronen in de kleuren rood, geel, blauw, groen, wit en zwart. De cursisten leerden de patronen eerst op A4-papier tekenen.

Jongeren zullen aanbieden om schuttingen en woningen in te buurt te versieren met tembe tekeningen onder begeleiding van deskundigen.

De buurt wordt voor een groot deel bewoond door marrons. De meesten zijn er ooit als krakers komen wonen. Nu zijn ze daar legaal, maar het stigma van ‘kraker’ is gebleven.

Stichting Kansrijk Suriname is in de woonwijk naast teken- en schilderlessen in tembe, ook bezig met lees- en vertelsessies. Muzieklessen worden verzorgd door Jason Eduwaiti en binnenkort zullen danslessen deel uitmaken van het programma. De organisaties hopen nog twee jaar door te gaan met de projecten. Daarna hopen zij dat er artiesten zullen opstaan uit hun gelederen.

Personen uit de Surinaamse kunstwereld, zoals Sri Irodikromo, Kurt Nahar, Monique Nouh Chaia en Tanuya Manichand waren onder de bezoekers.

“We hebben zoveel moois qua cultuur om open te stellen. Vaak hoor je alleen de negatieve kanten, zoals in het geval van Sunny Point, maar met een beetje ondersteuning kan je alle talent dat in zo een gemeenschap zit naar boven halen en verder ontwikkelen”, aldus Nahar hoofd van de afdeling Culturele Creatieve Vorming van Cultuur.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTembe in Sunnypoint voorziet in behoefte