maandag 27 maart 2023
26.1 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
4.5
(2)

Tekort aan kader Surinaamse ziekenhuizen alarmerend

lees ook ...

Voorbereidingsbijeenkomst ivm Agrarische beurs

Belanghebbenden uit de Agrarische Sector zijn op 22 maart jongstleden door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgenodigd voor een voorbereidings bijeenkomst met betrekking tot de...

Suriname kampt met een ernstig tekort aan kader voor de ziekenhuizen. Door het tekort kunnen slechts de Intensive Care Units (ICU’s) van het Academisch Ziekenhuis (AZP) en ‘s Lands Hospitaal nog draaiende worden gehouden. De omstandigheden zijn echter niet ideaal. Naast een tekort aan human resources, zijn ook medicamenten en laboratorium-mogelijkheden onvoldoende.

Veel IC-verpleegkundigen, algemene verpleegkundigen en medisch specialisten, zijn naar andere landen vertrokken, zegt internist/intensivist Bernardo Panka, die ook woordvoerder is van het Outbreak Management Team. Er is sprake van brain drain. De zorg kan niet worden geboden, zoals die wenselijk is.

Bij een ideale situatie zou er op de ICU 1 verpleegkundige op 1 patiënt ingezet moeten worden, maar gangbaar is 2 IC-verpleegkundigen op 3 IC-patiënten. Nu komt het vaak voor dat een verpleegkundige 3 tot 4 patiënten moet monitoren. In ‘s Lands Hospitaal moeten meer algemeen verpleegkundigen worden ingezet op de ICU. Veel verpleegkundigen moeten zelfs 7 dagen in een week werken.

Om 30 IC-bedden operationeel te hebben, zijn in feite 10 intensivisten nodig. Op dit moment zijn er maar 3, waarbij assistentie wordt verkregen van anesthesiologen en zaalartsen. Er is een tekort op alle niveaus, stelt de arts. Hij zegt dat ook fysiotherapeuten hard nodig zijn bij Covid-zorg.

De ziekenhuiszorg staat onder enorme druk, vooral nu er in de vierde golf veel meer besmettingen zijn dan in de voorgaande golven. Het aantal ziekenhuisopnamen is ook aan het toenemen. Het komt wel meer voor dat verpleegkundigen oververmoeid zijn en zich ziek melden.

De mensen maken lange uren en kunnen niet eindeloos doorgaan. Om kader te behouden hoopt Panka dat er een betere financiële waardering komt voor verpleegkundigen en artsen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTekort aan kader Surinaamse ziekenhuizen alarmerend