dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Tekort aan gekwalificeerd specialistisch zorgpersoneel in Suriname

lees ook ...

Overige goudzoekers Matawai hebben weinig van de regering ge...

De gouddelvers die zich bevinden in het Matawai-gebied te Kamp 21 Pasi, hebben vandaag aan Sun meegedeeld, dat zij in de zoektocht naar slachtoffers, weinig van de overheid hebben gemerkt. Zij hebben ...

Het ministerie van Volksgezondheid staat momenteel voor zeer belangrijke uitdagingen. De belangrijkste op dit moment is het wegtrekken van gekwalificeerd specialistisch zorgpersoneel en de daarmee ontstane personeelsuitdagingen op de diverse specialistische afdelingen van gezondheidsinstellingen. De afdeling (Neonatale Intensive Care Unit) NICU van het (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) AZP heeft de afgelopen 10 jaren inderdaad tertiaire zorg geboden.

Zij kampt ook met ‘brain drain’. Op basis van het huidig personeelsbestand is er een tekort van 14 NICU-verpleegkundigen. Al geruime tijd voert de leiding van Volksgezondheid gesprekken met het AZP en de vakgroep kindergeneeskunde om diverse oplossingsmodellen uit te werken. Een van de eerste issues welke speelde was een tekort aan goed werkend medisch equipment voor de intensieve bewaking van pasgeborenen.

In overleg met de kinderartsen is de investering in medisch apparatuur ter waarde van ruim een half miljoen Euro goedgekeurd en reeds in uitvoering gebracht. Met betrekking tot het aspect van personeelstekorten is in overleg met de NICU en het AZP, door het ministerie van Volksgezondheid gekeken naar het acuut wegwerken van de tekorten door de inzet van buitenlandse zorgwerkers.

Terwijl er gewerkt wordt aan de acute tekorten en daarmee de garantie voor zorg, is het ministerie in overleg met diverse instellingen over de wijziging en invoering van maatregelen om de ‘brain drain’ tegen te gaan. Daarbij is niet uitgesloten dat het wijzigen van de loonstructuur een belangrijke maatregel is om dit probleem tegen te gaan.

Op kort termijn wordt gekeken naar motiverende maatregelen naar specialistische zorgpersoneel toe, zodat de ‘brain drain’ tegengehouden wordt. Als middellang- en lange termijn oplossing is er een traject uitgestippeld om algemeen zorgpersoneel middels praktische opleidingen op te leiden om op een duurzame manier de specialistische zorgwerkers kunnen ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden.

Het ministerie van Volksgezondheid doet een beroep op alle zorgwerkers om zich zoveel als mogelijk in te zetten voor de zorgvragers. Er wordt met voortvarendheid gewerkt aan de knelpunten binnen de zorgsector.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTekort aan gekwalificeerd specialistisch zorgpersoneel in Suriname