dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Tekort aan artsen binnenland na vertrek Cubaanse artsen

lees ook ...

Frédérique de Man praat met de assemblee over de slavernijex...

De Nederlandse Frédérique de Man heeft op donderdag 23 maart jongstleden gesproken  met de commissie Mensenrechten in De Nationale Assemblée over het traject dat ingezet moet worden na de excuses van ...

De gezondheidszorg van het gehele binnenland wordt verzorgd door de Medische Zending. De Cubaanse artsen, die te werk gesteld waren in het achterland, zijn in september vertrokken uit ons land. Nu zijn er dringend artsen nodig, om het werk dat zij deden voort te zetten. “Wij hebben nog tien ressortsartsen nodig. In een ressort heeft een arts de leiding verspreid met meerdere poliklinieken en een hoofdpoli.” , meldt MZ-medisch directeur Maureen van Dijk-Wijngaarde.

Het is nog niet gelukt  Surinaamse artsen aan te trekken om dit werk voort te zetten. Gezondheidsassistenten werken onder leiding van een regio coördinator. “De Cubaanse artsen waren door de lokale gemeenschappen geaccepteerd. Zij spraken hun taal en waren bekend met het primary health-systeem, de preventieve zorg van MZ. De Cubaanse artsen hebben dat geleerd in hun land. En ze wisten te overleggen met zowel de lokale bewoners als de dignitarissen. Zij hadden zich ingeburgerd,” zegt de topper van MZ Van Dijk-Wijngaarde.

De polihoofden Arend Zandveld van Laduani en Ernie Esperansie van Debike zijn het er over eens dat de Cubaanse artsen tijdens hun periode goed werk deden. “Het gemis is zeker voelbaar, omdat wij samen hebben gewerkt”, volgens Zandveld. De gemeenschap kijkt uit naar andere artsen.

Kapitein Danny Jeroe  van Pokigron zegt officieel niet op de hoogte te zijn van het vertrek van de Cubaanse artsen. “Wij werden toen door Volksgezondheid in een krutu geïnformeerd over de komst van een artsenechtpaar voor de poli in het dorp. Hun vertrek en vervanging is nog steeds niet officieel aan het dorpsbestuur kenbaar gemaakt”, meldt Jeroe.

Burgervader Frits Dinge van bestuursressort Boven-Suriname zegt  ook officieel niet op de hoogte te zijn over het vertrek van de artsen. De dc vindt dat de medische zorg in zijn bestuursressort niet optimaal is. “Behalve dat de poliklinieken niet beschikken over artsen, is er ook geen ziekenauto voor ziekentransport. Er staat een gebouw te Atjoni als ziekenhuis maar het staat er verlaten bij.” legt hij uit.

Edwien Noordzee is coördinator van de ‘Cubaanse Missie’ op het ministerie van Volksgezondheid. Hij bevestigt dat door het vertrek van de artsen veel medische behandelmogelijkheden nu weg zijn gevallen. “Personen in de dorpen die de hoge vervoerskosten kunnen betalen, gaan voor beterschap naar de stad en de anderen blijven in de dorpen.” Zo schets Noordzee de situatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTekort aan artsen binnenland na vertrek Cubaanse artsen