dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Tekenfilm over de bedreigde Aytkanti voor kinderen

lees ook ...

Politie voetbal vrienden bezoekt President Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 22 november 2022 een bezoek gehad van de Politie Voetbal Vrienden (PVV), met het verzoek om haar te ondersteunen. De PVV wil behalve het Surinaams voetbal v...

Er is vandaag een korte tekenfilm gelanceerd over de ernstig bedreigde lederschildpad, oftewel aitkanti. Deze tekenfilm werd uitgebracht door het WWF-Guianas in samenwerking met de districtscommissaris van Commewijne de heer Mohamedsafiek Radjab en Dienst ’s Landbosbeheer (LBB) afdeling Natuurbeheer (NB). Klas 5 van O.S. Nieuw-Amsterdam keek naar de video die een lederschildpad volgt tijdens haar gevaarlijke reis door de oceaan.

De tekenfilm bemoedigt een ieder om  lederschildpadden te helpen beschermen, bijvoorbeeld door stroperij en vervuiling tegen te gaan.  Op dit moment is het legseizoen van lederschildpadden weer aan de gang, waarbij ze hun eieren leggen op de legstranden Galibi en met name Braamspunt. Toch gaat het zeer slecht met de lederschildpad. In Suriname werden in 2019 nog maar 302 nesten geteld. Dat is een achteruitgang van wel 97,7 procent in slechts 18 jaar. Belangrijkste oorzaken zijn verkeerde visnetten waarin de dieren verdrinken, vervuiling van bijvoorbeeld plastic waarin ze stikken en stroperij van eieren.

In de tekenfilm, ‘De gevaarlijks reis van de lederschildpad’, wordt verteld dat de dieren voorgoed kunnen verdwijnen als ze niet beter worden beschermd. Om kinderen in het district Commewijne, dat dicht bij Braamspunt ligt daarover te onderwijzen, ontvangen diverse scholen binnenkort de tekenfilm op usb sticks, samen met een educatief pakket. Dit wordt in samenwerking met het districtscommissariaat en de onderwijsinspecteur uitgevoerd.

Bij de lancering van de tekenfilm in het districtscommissariaat van Commewijne verbaasden kinderen zich erover hoe groot zeeschildpadden worden en dat de temperatuur in een nest bepaalt of ze een jongen of een meisje worden. Ook werd hen verteld dat het stropen, eten of zelfs in bezit hebben van eieren tot een een gevangenisstraf van enkele jaren kan leiden. Momenteel zijn er 15 personen opgesloten die in bezit waren van zeeschildpad eieren. Het enige wat je met betrekking tot zo een zeeschildpad mag doen is  onder begeleiding van een erkend gids en toestemming van hoofd LBB, deze dieren bezichtigen en ze helpen beschermen.

Video is te zien via facebook page van natuurbeheer: https://fb.watch/d3EZuLQnAi/ en op Youtube: https://www.youtube.com/watch?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTekenfilm over de bedreigde Aytkanti voor kinderen