woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
5
(1)

Team aangesteld om de invloed van de oorlog op Suriname in te schatten

lees ook ...

Medische Zending start psychische begeleiding voor nabestaan...

De nabestaanden van de Matawairamp in het district Brokopondo verkeren in een toestand van verwardheid en slapeloosheid, aldus minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, gisteren voor aanvang van de...

De regering heeft een team aan het werk gezet om de invloed in te schatten van de invasie van Rusland in de Oekraïne, op Suriname. De regering zal van haar kant nagaan hoe hierop in te spelen. Dit deelde President Chandrikapersad Santokhi mee tijdens de op maandag 07 maart 2022 belegde persconferentie en zei dat het wordt bekeken of het team uitgebreid moet worden met deskundigen uit de particuliere sector.

Het staatshoofd sprak verder van een zodanige ontwikkeling van de olieprijs waarbij er een record aan hoge prijzen genoteerd wordt als gevolg van de oorlog. “Dit gaat zeker nog doorwerken”, zei de President die ook wees op de gevolgen voor de graanindustrie. Terwijl de olieprijs internationaal met ongeveer 40 procent is gestegen, is de stijging van de graanprijs eveneens 40-60 procent ten opzichte van de vorige maand. Dit heeft dan ook een behoorlijke impact op alle meelproducten en broodprijzen in Suriname.

President Santokhi benadrukt dat de regering geen beleid zal voeren op het gebied van objectsubsidie, omdat zij dit juist moet afbouwen zoals is opgenomen in het Herstelprogramma en het akkoord met het IMF. Wat de regering wel zal doen, is haar samenleving beschermen door middel van subjectsubsidie.

De President gaf aan dat het eerdergenoemde team de analyses maakt, terwijl de nodige zaken uitgevoerd gepleegd worden door deskundigen. “We kijken uit naar het voorstel zodat we dit kunnen meenemen in ons beleid.” Het staatshoofd wijst erop dat Suriname vanwege de stijging van de wereldmarktprijs voor olie ook in staat moet zijn meer te verdienen uit haar olie. De meerinkomsten zullen moeten worden ingezet voor andere sectoren die door de oorlog onder druk komen te staan.

De situatie in Europa biedt geen ontwikkelingen die wij als land graag zouden willen, gaf de President aan. Die is buiten de invloedsfeer van Suriname en het beleid van de regering. “Het zijn allemaal internationale ontwikkelingen die op ons af komen, op alle landen in de wereld”, benadrukte het staatshoofd. Hier moeten de juiste beslissingen genomen worden. Een van deze beslissingen is het waarderen van het eigen product en het voeren van een gecoördineerd beleid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTeam aangesteld om de invloed van de oorlog op Suriname in te schatten