Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Team 404 uit Suriname wint de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie

Geplaatst

op

Drie jonge programmeurs van Surinaamse afkomst hebben met hun ‘Call 911’ applicatie de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie gewonnen.

Jurian Amatsahip (21), Joeri Lieuw (27) en Wishaal Mathoera (23) ontwikkelden in 48 uur tijd hun callcenter applicatie. “Call 911 is een moderne aanpak voor het afhandelen van emergency calls”.

Team 404De heren, onder de naam Team 404, blikken tevreden terug. In de finale, begin augustus in Puerto Rico, had Team 404 de groepen uit Bahama’s, Belize en Trinidad & Tobago tegenover zich. Uit de twee onderwerpen koos 404 voor de callcenter applicatie. Deze bestaat uit een mobiele versie voor de gebruikers en een web-applicatie voor de service center/call agents, zegt Lieuw. De mobielgebruiker in nood belt of stuurt een bericht via deze app. naar een agent (telefonist). Het bellen is inclusief video gesprekken en ‘real-time’ locatie updates. Hierdoor beschikt de telefonist gelijk over de locatie van de beller. Kan de persoon in nood niet praten, dan stuurt hij een bericht, door op bepaalde knoppen te klikken, bijvoorbeeld auto ongeluk, inbraak, brand. Via de web-applicatie (op de computer) van de agent komen de gesprekken en berichten (met type emercengy) binnen, legt Lieuw het programma uit. “Het is een simpele, maar efficiënte manier om noodtoestanden door te geven.” Voorwaarde is wel dat de beller over een internet connectie beschikt op de smartphone.

Internationaal lanceren
De programmeurs van ‘Call 911’ benadrukken dat hun app. nog een hackathon versie is. Samen met de organisator van de C.O.D.E 2.0 hackathon ‘PIEDATA’ gaan zij er verder mee aan de slag. “De bedoeling is om onze applicatie internationaal te lanceren en verkopen”, zegt Amatsahip. De app. zoals die nu is ontwikkeld, is slechts een hackathon versie en kan nog veel bugs hebben. Hierdoor kan die niet optimaal draaien op alle mobile apparaten. De ‘Call 911’ app slaat ook de medische gegevens op van de mobiele gebruiker. “Wanneer er een bericht wordt verstuurd, kunnen de dienstverleners met de juiste medicijnen vertrekken. Dit kan levens redden. Als zo een persoon nog moet bellen en uitleggen waar hij is en wat voor ziekte hij/zij heeft neemt het wat minuten in beslag.”

Call 911 voor Suriname
De ‘Call 911’ app. kan in Suriname gebruikt worden, vindt Amatsahip. Veel Surinamers beschikken tegenwoordig over een smartphone met internet. De gebruiker moet wel zijn GPS aanklikken, bij het versturen van een bericht. Verschillende Surinaamse diensten kunnen de applicatie gebruiken voor hun dienstverlening. “Wij hebben de applicatie getest met een trage internetverbinding. Hieruit blijkt dat de berichten meteen worden verzonden en ontvangen. Alleen de video call gaat traag, maar het blijft op een kwaliteit die acceptabel is.”

Het Surinaamse team won een geldbedrag van US$ 1500. “Het was een geweldige ervaring.” Maar winnen was niet eenvoudig! De heren moesten hun product ontwikkelen in bepaalde taal, die zij niet beheersten. Een taal is een formaat waarin je applicaties kan coderen. Er zijn verschillende soorten. “Tijdens het programmeren zijn er juryronden, waar de vijfkoppige jury (meestal directeuren van verschillende IT-bedrijven uit de Caribbean) kijken naar de voortgang”, geeft Amatsahip aan. Aan het eind presenteerde elke team hun product.

Haphap app
Team 404 won vorig jaar de derde IT-Core/Telesur Hackaton 2015, met zijn haphap app. Lieuw: “Wij van 404 zullen ons nu eerst focussen op het lanceren van de haphap app.” Volgens deze app kunnen consumenten onder de naam ‘I am Hungry’ rechtstreeks communiceren en bestellen bij de horeca verkoper ‘I’m a Chef’. De deelname aan C.O.D.E 2.0 Hackathon is mogelijk gemaakt door PIEDATA zelf. Alleen de IT-sector in Suriname en andere sponsoren hebben de heren gepowerd in deze regionale competitie. Deze is in de marge gehouden van de ‘32nd annual CANTO Conference and Trade Exhibition’. “Dat wij deze CANTO CODE konden winnen van andere Caribische landen is een groot achievement voor Suriname”, zegt Amatsahip.

Een hackathon is een competitie waarbij groepen binnen een bepaalde tijd, die door de organisatie is uitgezet (24 of 28 uur) een applicatie voor een mobiel of computer moeten ontwikkelen. Elke hackathon heeft verschillende onderwerpen. Een groep kiest een onderwerp en maakt een applicatie die past bij hun gekozen onderwerp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Nieuws Report: Avondvierdaagse telt ruim 5200 deelnemers

Geplaatst

op

By

De Bedrijven Vereniging Sport en Spel, BVSS, heeft vandaag een aanvang gemaakt met hun vijf en vijftigste avondvierdaagse. Dit jaar telt de
avondvierdaagse ruim 5200 deelnemers. Ondanks het onweer verschenen veel van de lopers en natuurlijk ook de passieve lopers op de been om van het grootste sport evenement van Suriname te genieten.

Lees verder

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Meest gelezen