Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Team 404 uit Suriname wint de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie

Geplaatst

op

Drie jonge programmeurs van Surinaamse afkomst hebben met hun ‘Call 911’ applicatie de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie gewonnen.

Jurian Amatsahip (21), Joeri Lieuw (27) en Wishaal Mathoera (23) ontwikkelden in 48 uur tijd hun callcenter applicatie. “Call 911 is een moderne aanpak voor het afhandelen van emergency calls”.

Team 404De heren, onder de naam Team 404, blikken tevreden terug. In de finale, begin augustus in Puerto Rico, had Team 404 de groepen uit Bahama’s, Belize en Trinidad & Tobago tegenover zich. Uit de twee onderwerpen koos 404 voor de callcenter applicatie. Deze bestaat uit een mobiele versie voor de gebruikers en een web-applicatie voor de service center/call agents, zegt Lieuw. De mobielgebruiker in nood belt of stuurt een bericht via deze app. naar een agent (telefonist). Het bellen is inclusief video gesprekken en ‘real-time’ locatie updates. Hierdoor beschikt de telefonist gelijk over de locatie van de beller. Kan de persoon in nood niet praten, dan stuurt hij een bericht, door op bepaalde knoppen te klikken, bijvoorbeeld auto ongeluk, inbraak, brand. Via de web-applicatie (op de computer) van de agent komen de gesprekken en berichten (met type emercengy) binnen, legt Lieuw het programma uit. “Het is een simpele, maar efficiënte manier om noodtoestanden door te geven.” Voorwaarde is wel dat de beller over een internet connectie beschikt op de smartphone.

Internationaal lanceren
De programmeurs van ‘Call 911’ benadrukken dat hun app. nog een hackathon versie is. Samen met de organisator van de C.O.D.E 2.0 hackathon ‘PIEDATA’ gaan zij er verder mee aan de slag. “De bedoeling is om onze applicatie internationaal te lanceren en verkopen”, zegt Amatsahip. De app. zoals die nu is ontwikkeld, is slechts een hackathon versie en kan nog veel bugs hebben. Hierdoor kan die niet optimaal draaien op alle mobile apparaten. De ‘Call 911’ app slaat ook de medische gegevens op van de mobiele gebruiker. “Wanneer er een bericht wordt verstuurd, kunnen de dienstverleners met de juiste medicijnen vertrekken. Dit kan levens redden. Als zo een persoon nog moet bellen en uitleggen waar hij is en wat voor ziekte hij/zij heeft neemt het wat minuten in beslag.”

Call 911 voor Suriname
De ‘Call 911’ app. kan in Suriname gebruikt worden, vindt Amatsahip. Veel Surinamers beschikken tegenwoordig over een smartphone met internet. De gebruiker moet wel zijn GPS aanklikken, bij het versturen van een bericht. Verschillende Surinaamse diensten kunnen de applicatie gebruiken voor hun dienstverlening. “Wij hebben de applicatie getest met een trage internetverbinding. Hieruit blijkt dat de berichten meteen worden verzonden en ontvangen. Alleen de video call gaat traag, maar het blijft op een kwaliteit die acceptabel is.”

Het Surinaamse team won een geldbedrag van US$ 1500. “Het was een geweldige ervaring.” Maar winnen was niet eenvoudig! De heren moesten hun product ontwikkelen in bepaalde taal, die zij niet beheersten. Een taal is een formaat waarin je applicaties kan coderen. Er zijn verschillende soorten. “Tijdens het programmeren zijn er juryronden, waar de vijfkoppige jury (meestal directeuren van verschillende IT-bedrijven uit de Caribbean) kijken naar de voortgang”, geeft Amatsahip aan. Aan het eind presenteerde elke team hun product.

Haphap app
Team 404 won vorig jaar de derde IT-Core/Telesur Hackaton 2015, met zijn haphap app. Lieuw: “Wij van 404 zullen ons nu eerst focussen op het lanceren van de haphap app.” Volgens deze app kunnen consumenten onder de naam ‘I am Hungry’ rechtstreeks communiceren en bestellen bij de horeca verkoper ‘I’m a Chef’. De deelname aan C.O.D.E 2.0 Hackathon is mogelijk gemaakt door PIEDATA zelf. Alleen de IT-sector in Suriname en andere sponsoren hebben de heren gepowerd in deze regionale competitie. Deze is in de marge gehouden van de ‘32nd annual CANTO Conference and Trade Exhibition’. “Dat wij deze CANTO CODE konden winnen van andere Caribische landen is een groot achievement voor Suriname”, zegt Amatsahip.

Een hackathon is een competitie waarbij groepen binnen een bepaalde tijd, die door de organisatie is uitgezet (24 of 28 uur) een applicatie voor een mobiel of computer moeten ontwikkelen. Elke hackathon heeft verschillende onderwerpen. Een groep kiest een onderwerp en maakt een applicatie die past bij hun gekozen onderwerp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen