Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Team 404 uit Suriname wint de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie

Geplaatst

op

door

Drie jonge programmeurs van Surinaamse afkomst hebben met hun ‘Call 911’ applicatie de C.O.D.E 2.0 Hackathon competitie gewonnen.

Jurian Amatsahip (21), Joeri Lieuw (27) en Wishaal Mathoera (23) ontwikkelden in 48 uur tijd hun callcenter applicatie. “Call 911 is een moderne aanpak voor het afhandelen van emergency calls”.

Team 404De heren, onder de naam Team 404, blikken tevreden terug. In de finale, begin augustus in Puerto Rico, had Team 404 de groepen uit Bahama’s, Belize en Trinidad & Tobago tegenover zich. Uit de twee onderwerpen koos 404 voor de callcenter applicatie. Deze bestaat uit een mobiele versie voor de gebruikers en een web-applicatie voor de service center/call agents, zegt Lieuw. De mobielgebruiker in nood belt of stuurt een bericht via deze app. naar een agent (telefonist). Het bellen is inclusief video gesprekken en ‘real-time’ locatie updates. Hierdoor beschikt de telefonist gelijk over de locatie van de beller. Kan de persoon in nood niet praten, dan stuurt hij een bericht, door op bepaalde knoppen te klikken, bijvoorbeeld auto ongeluk, inbraak, brand. Via de web-applicatie (op de computer) van de agent komen de gesprekken en berichten (met type emercengy) binnen, legt Lieuw het programma uit. “Het is een simpele, maar efficiënte manier om noodtoestanden door te geven.” Voorwaarde is wel dat de beller over een internet connectie beschikt op de smartphone.

Internationaal lanceren
De programmeurs van ‘Call 911’ benadrukken dat hun app. nog een hackathon versie is. Samen met de organisator van de C.O.D.E 2.0 hackathon ‘PIEDATA’ gaan zij er verder mee aan de slag. “De bedoeling is om onze applicatie internationaal te lanceren en verkopen”, zegt Amatsahip. De app. zoals die nu is ontwikkeld, is slechts een hackathon versie en kan nog veel bugs hebben. Hierdoor kan die niet optimaal draaien op alle mobile apparaten. De ‘Call 911’ app slaat ook de medische gegevens op van de mobiele gebruiker. “Wanneer er een bericht wordt verstuurd, kunnen de dienstverleners met de juiste medicijnen vertrekken. Dit kan levens redden. Als zo een persoon nog moet bellen en uitleggen waar hij is en wat voor ziekte hij/zij heeft neemt het wat minuten in beslag.”

Call 911 voor Suriname
De ‘Call 911’ app. kan in Suriname gebruikt worden, vindt Amatsahip. Veel Surinamers beschikken tegenwoordig over een smartphone met internet. De gebruiker moet wel zijn GPS aanklikken, bij het versturen van een bericht. Verschillende Surinaamse diensten kunnen de applicatie gebruiken voor hun dienstverlening. “Wij hebben de applicatie getest met een trage internetverbinding. Hieruit blijkt dat de berichten meteen worden verzonden en ontvangen. Alleen de video call gaat traag, maar het blijft op een kwaliteit die acceptabel is.”

Het Surinaamse team won een geldbedrag van US$ 1500. “Het was een geweldige ervaring.” Maar winnen was niet eenvoudig! De heren moesten hun product ontwikkelen in bepaalde taal, die zij niet beheersten. Een taal is een formaat waarin je applicaties kan coderen. Er zijn verschillende soorten. “Tijdens het programmeren zijn er juryronden, waar de vijfkoppige jury (meestal directeuren van verschillende IT-bedrijven uit de Caribbean) kijken naar de voortgang”, geeft Amatsahip aan. Aan het eind presenteerde elke team hun product.

Haphap app
Team 404 won vorig jaar de derde IT-Core/Telesur Hackaton 2015, met zijn haphap app. Lieuw: “Wij van 404 zullen ons nu eerst focussen op het lanceren van de haphap app.” Volgens deze app kunnen consumenten onder de naam ‘I am Hungry’ rechtstreeks communiceren en bestellen bij de horeca verkoper ‘I’m a Chef’. De deelname aan C.O.D.E 2.0 Hackathon is mogelijk gemaakt door PIEDATA zelf. Alleen de IT-sector in Suriname en andere sponsoren hebben de heren gepowerd in deze regionale competitie. Deze is in de marge gehouden van de ‘32nd annual CANTO Conference and Trade Exhibition’. “Dat wij deze CANTO CODE konden winnen van andere Caribische landen is een groot achievement voor Suriname”, zegt Amatsahip.

Een hackathon is een competitie waarbij groepen binnen een bepaalde tijd, die door de organisatie is uitgezet (24 of 28 uur) een applicatie voor een mobiel of computer moeten ontwikkelen. Elke hackathon heeft verschillende onderwerpen. Een groep kiest een onderwerp en maakt een applicatie die past bij hun gekozen onderwerp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Nieuwe RGD gezondheidscentrum geopend in Para

Geplaatst

op

door

De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft vol trots de gemeenschap van Para een modern gezondheidscentrum aangeboden. De bestaande polikliniek was al lang uit zijn jasje gegroeid en de roep voor uitbreiding en verbetering van onze gezondheidsfaciliteit werd steeds luider. Het heeft even geduurd, maar het staat er nu, het “Gezondheidscentrum Onverwacht”.

RGD-directeur, Sebita Gopal gaf tijdens de opening van dit nieuwe Gezondheidscentrum aan dat het district Para een heel belangrijke en speciale plaats is in ons land. Het herbergt onze internationale luchthaven en de vele mooie vakantieoorden met heel veel bezoekers, dus heel veel beweging die met alle mogelijke risico’s gepaard gaat. “We hopen niet op calamiteiten en of dreigende situaties, maar met dit gezondheidscentrum kunnen wij beter inspelen op de voornoemde zaken”, voerde Gopal aan.

Zij vervolgde haar speech door aan te geven dat dit een nieuw begin is met een betere bereikbaarheid en beschikbaarheid, met ruimere openingstijden voor cliënten. Er wordt ook rekening gehouden met de piekperiode in dit district en daarom zal er alles aan moeten worden gedaan, zodat ook de vakantiebezoekers tijdens hun tijdelijk verblijf te allen tijde gebruik kunnen maken van de zorg. De ministeries van Financiën en Volksgezondheid en het OPEC-fonds voor internationale ontwikkeling worden ook bedankt voor hun bijzondere bijdrage.

“Gezondheidszorg heeft voor de huidige regering speciale aandacht en daarom achtte de overheid het noodzakelijk te investeren in de primary health care-faciliteiten in de kuststrook en daar is de nieuwbouw van dit gebouw ook onderdeel van”, aldus de RGD-directeur.

De stichting RGD is 28 jaar geleden opgericht als een stichting, maar staat al langer dan 28 jaar in dienst van de Surinaamse gemeenschap, waarbij de zorg zo dichtbij mogelijk van de mensen wordt gebracht. De RGD kijkt nauwlettend naar, wat goed gaat en wat moet worden verbeterd. De gezondheidsdienst wil zoveel mogelijk inspelen op de behoefte van de cliënten.

“Deze stap is ook bedoeld om straks met betere voorzieningen aan de snel veranderde zorgvraag te voldoen. Op dit moment zijn wij niet volledig equipe, desalniettemin besloten wij nu al te starten met de beschikbare apparatuur. Wij wensen dit team onder leiding van dokter Jhoella het allerbeste toe. De bewoners van Para en eenieder die de RGD een warm hart toedraagt wordt veel succes toegewenst met het bereiken van deze mijlpaal”, zei Sebita Gopal, directeur van de Regionale Gezondheidsdienst.

Lees verder

Suriname

Palu geeft startsein verkiezingscampagne in Coronie

Geplaatst

op

door

De Progressieve Arbeiders – en Landbouwers Unie (Palu) heeft met de ingebruikname van haar partijcentrum in het district Coronie ook het startsein gegeven van de verkiezingscampagne. Speciaal voor deze gelegenheid is Palu – voorzitter Jim Hok met een delegatie uit Paramaribo naar het district afgereisd. Cleon Gonsalves Jardin de Ponte, die de partij in De Nationale Assemblée (DNA) vertegenwoordigt, vindt dat ondanks alle mooie woorden Coronie aan het lijntje wordt gehouden. Volgens het DNA – lid is er geen interesse voor de ontwikkeling van het district. Hij vindt dat Coronie door de politiek niet correct wordt behandeld en heeft daarom districtsgenoten opgeroepen om zich niet langer te laten misbruiken door politici.  

Daniëlle Holwijn vindt dat Coronianen bij de ontwikkeling van het district meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze heeft alle Coronianen opgeroepen om ongeacht de politieke kleur na te denken over de ontwikkeling van dit district en om samen te werken aan verbetering van de situatie. Dit is volgens Holwijn de enige manier om duurzaam ontwikkeling te brengen in Coronie.

“Wij moeten zelf leiding geven aan de ontwikkeling van ons land. Het wordt tijd om ons niet langer afhankelijk op te stellen van zogenaamde hulp die van buiten moet komen”, stelt voorzitter Hok. De partijvoorzitter benadrukt dat Coronie niet aan het lijntje mag worden gehouden door onze eigen mensen. “Wij moeten opletten dat we ons land en volk als geheel ook niet aan het lijntje laten houden door personen en partijen die niet beter kunnen.”

Lees verder

Meest gelezen

X