Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Tariefverhogingen stroom en brandstof voorlopig van de baan

Geplaatst

op

Op dit moment zijn de verhogingen van de stroomtarieven en de brandstofprijs van de baan. Deze maatregelen waren opgenomen in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 van de Surinaamse regering maar de overheid is van mening dat het momenteel niet draagbaar zou zijn voor de bevolking.

De regering van Suriname heeft als afspraak met het IMF onder meer dat zij de subsidie op stroom zouden afschaffen en dat de brandstofprijs omhoog zou gaan. Deze afspraken waren beschreven in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 wat de basis vormt van de lening die door het IMF verstrekt wordt. Nu deze lening voorlopig in de ijskast is geplaatst lijkt de regering ook de afspraken uit het zelf opgestelde plan niet na te willen komen. Het IMF en de regering van Suriname lijken hierdoor verder uit elkaar te komen staan. Volgens minister van financien, Gillmore Hoefdraad heeft de regering nooit aan het IMF toegezegd dat zij de subsidie op de stroomrekening zouden gaan afbouwen per 1 januari 2017. Volgens hoefdraad zou de regering de brandstof alleen verhogen als de economische situatie enigszins zou verbeteren. Over het afschaffen van de stroom subsidie zegt hij dat er een onderzoek van een internationaal bureau wordt afgewacht. Gedurende de tweede helft van het jaar is duidelijk geworden dat Suriname in een diepere crisis zit dan was verwacht. Om deze reden wil de regering de bevolking niet op nog meer kosten jagen en wil het de prijs van stroom en brandstof niet verhogen. Het IMF ziet juist graag dat de regering de prijzen verhoogd zodat de inkomsten worden vergroot en hiermee de lening die bij het IMF loopt correct kan worden afbetaald.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |