Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Tariefverhogingen stroom en brandstof voorlopig van de baan

Geplaatst

op

Op dit moment zijn de verhogingen van de stroomtarieven en de brandstofprijs van de baan. Deze maatregelen waren opgenomen in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 van de Surinaamse regering maar de overheid is van mening dat het momenteel niet draagbaar zou zijn voor de bevolking.

De regering van Suriname heeft als afspraak met het IMF onder meer dat zij de subsidie op stroom zouden afschaffen en dat de brandstofprijs omhoog zou gaan. Deze afspraken waren beschreven in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 wat de basis vormt van de lening die door het IMF verstrekt wordt. Nu deze lening voorlopig in de ijskast is geplaatst lijkt de regering ook de afspraken uit het zelf opgestelde plan niet na te willen komen. Het IMF en de regering van Suriname lijken hierdoor verder uit elkaar te komen staan. Volgens minister van financien, Gillmore Hoefdraad heeft de regering nooit aan het IMF toegezegd dat zij de subsidie op de stroomrekening zouden gaan afbouwen per 1 januari 2017. Volgens hoefdraad zou de regering de brandstof alleen verhogen als de economische situatie enigszins zou verbeteren. Over het afschaffen van de stroom subsidie zegt hij dat er een onderzoek van een internationaal bureau wordt afgewacht. Gedurende de tweede helft van het jaar is duidelijk geworden dat Suriname in een diepere crisis zit dan was verwacht. Om deze reden wil de regering de bevolking niet op nog meer kosten jagen en wil het de prijs van stroom en brandstof niet verhogen. Het IMF ziet juist graag dat de regering de prijzen verhoogd zodat de inkomsten worden vergroot en hiermee de lening die bij het IMF loopt correct kan worden afbetaald.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |