Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Tariefverhogingen stroom en brandstof voorlopig van de baan

Geplaatst

op

Op dit moment zijn de verhogingen van de stroomtarieven en de brandstofprijs van de baan. Deze maatregelen waren opgenomen in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 van de Surinaamse regering maar de overheid is van mening dat het momenteel niet draagbaar zou zijn voor de bevolking.

De regering van Suriname heeft als afspraak met het IMF onder meer dat zij de subsidie op stroom zouden afschaffen en dat de brandstofprijs omhoog zou gaan. Deze afspraken waren beschreven in het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 wat de basis vormt van de lening die door het IMF verstrekt wordt. Nu deze lening voorlopig in de ijskast is geplaatst lijkt de regering ook de afspraken uit het zelf opgestelde plan niet na te willen komen. Het IMF en de regering van Suriname lijken hierdoor verder uit elkaar te komen staan. Volgens minister van financien, Gillmore Hoefdraad heeft de regering nooit aan het IMF toegezegd dat zij de subsidie op de stroomrekening zouden gaan afbouwen per 1 januari 2017. Volgens hoefdraad zou de regering de brandstof alleen verhogen als de economische situatie enigszins zou verbeteren. Over het afschaffen van de stroom subsidie zegt hij dat er een onderzoek van een internationaal bureau wordt afgewacht. Gedurende de tweede helft van het jaar is duidelijk geworden dat Suriname in een diepere crisis zit dan was verwacht. Om deze reden wil de regering de bevolking niet op nog meer kosten jagen en wil het de prijs van stroom en brandstof niet verhogen. Het IMF ziet juist graag dat de regering de prijzen verhoogd zodat de inkomsten worden vergroot en hiermee de lening die bij het IMF loopt correct kan worden afbetaald.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen