woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
0
(0)

Stroomtarief blijft ongewijzigd op SRD 1,43 per kilowattuur

lees ook ...

Indiase President Murmu krijgt lunch aangeboden

President Santokhi heeft ter gelegenheidt van het staatsbezoek van president Murmu de Indiase delegatie een lunch aangeboden op het Presidentieel Paleis. De president bedankte zijn ambtsgenoot voor...

Het tarief voor stroom in Suriname is nog steeds SRD 1,43 per kilowattuur. Dit bevestigt directeur Dave Abeleven van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) in reactie op recente insinuaties over een mogelijke verhoging naar SRD 3,83 per kilowattuur. Abeleven legt uit dat de kostprijs voor stroom op dit moment SRD 3,62 per kilowattuur is, maar dat het verschil wordt opgevangen middels subsidies en dividendverrekening vanuit Staatsolie.

De EAS-directeur benadrukt dat het tarief niet gelijk is aan de kostprijs, en dat het gaat om het bedrag dat de consument of producent betaalt. Hij wijst erop dat de kosten om stroom op te wekken en te distribueren veel hoger zijn dan het tarief, en dat de overheid en Staatsolie momenteel subsidies en dividendverrekening inzetten om het verschil op te vangen. Voor dit jaar is het bedrag berekend op ongeveer SRD 3 miljard.

Abeleven reageert ook op recente aanbevelingen van de EBS Tarievencommissie (ETC), en zegt dat de EAS deze zal beoordelen conform haar wettelijke verantwoordelijkheid. Hij benadrukt wel dat het instituut op dit moment niet op volle sterkte is, en dat er nog uitdagingen zijn met betrekking tot de invulling van technische functies en controlemechanismen. De EAS ontvangt technische bijstand van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om deze uitdagingen aan te pakken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroomtarief blijft ongewijzigd op SRD 1,43 per kilowattuur