zaterdag 9 december 2023
29.9 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Taliban voert weer beperkingen in voor vrouwen en meisjes

lees ook ...

Grensconflict Guyana-Venezuela zorgwekkend volgens Surinaams...

Minister Krishna Mathoera van Defensie uit haar bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen de buurlanden Guyana en Venezuela, met betrekking tot het grensgeschil over Essequibo. Tijdens een verk...

Bij de machtsovername beloofde de Taliban vrouwenrechten te zullen respecteren. Er is nu bezorgdheid in het land, omdat er steeds meer beperkingen komen voor vrouwen en meisjes. De moslimextremistische organisatie blijkt zich niet te houden aan de belofte. Het ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde heeft aan Afghaanse televisiezenders een kledingvoorschrift voorgehouden.

In deze maand heeft Hibatullah Akhundzada, de hoogste leider van de Taliban een decreet tot stand gebracht, die vrouwen verplicht om in het openbaar een boerka te dragen. Vrouwelijke presentantrices van grote televisiekanalen hebben zich niet gehouden aan deze regel, om te voorkomen dat er steeds meer geboden zullen komen, die hen uiteindelijk zullen verbieden om te werken. Eerst was een hoofddoek verplicht op televisie.

TOLOnews, Shamshad TV en 1TV zonden alle drie liveprogramma’s uit waarbij de gezichten van de vrouwelijke presentatrices onbedekt waren. “Onze vrouwelijke collega’s zijn bezorgd dat als ze nu hun gezicht bedekken, de volgende stap zal zijn dat hun verteld wordt dat ze moeten stoppen met werken,” zegt Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, tegenover de buitenlandse pers.

Vrouwen mogen nu ook alleen onder begeleiding in een vliegtuig stappen, en mogen niet meer deelnemen in tv-series.

Het ministerie heeft zaterdag al te kennen gegeven, dat  vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze de regels niet opvolgen. Ook mannen  die hun vrouwen onvoldoende in bedwang houden lopen risico om hun baan kwijt te raken als hun vrouw of dochters de ruimte krijgen om zich te  verzetten tegen het kledingvoorschrift.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTaliban voert weer beperkingen in voor vrouwen en meisjes