woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

Tabaksbestrijdingsproject voor Suriname

lees ook ...

Buurtbewoners houden verdachte staande

Op zaterdag 25 maart 2023 heeft de politie van het bureau Lelydorp een succesvolle arrestatie uitgevoerd na een dievenmelding aan de Sahiwalsteeg. In samenwerking met medewerkers van Surveillance Regi...

In juli 2020 werd er in Suriname een tabaksbstrijdingsproject gelanceerd (FCTC 2030) dat wordt wordt gefinancierd door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Australië en geleid door het WHO Conventiesecretariaat en ondersteund door de UNDP en PAHO/WHO. Vandaag heeft de regering van Suriname formeel de projectrapporten ontvangen om de verdere implementatie van de WHO FCTC te versterken. Dit project wordt uitgevoerd omdat het de gezondheid ernstig schaadt.

Tabaksgebruik wordt geassocieerd met een ernstiger ziektebeeld dan COVID-19. Door tabak en COVID-19 samen aan te pakken, kunnen nu meer dan ooit de gezondheids- en economische lasten van beide worden verminderd. Het tabaksbestrijdingsproject heeft tot doel de implementatie  van ‘s werelds eerste gezondheidsverdrag in Suriname te versterken. Tabak gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, kankers (long, hoofd-hals), nierziekten kosten de Surinaamse economie SRD 508 miljoen per jaar, wat overeenkomt met 1,7% van het BBP van 2019. Per jaar sterven meer dan 500 Surinamers aan deze ziekten.

De belangrijkste bevindingen van de Suriname FCTC ‘Investment case’Per jaar zijn er 500 sterfgevallen als gevolg van tabak gerelateerde ziekten, dat komt ongeveer overeen met bijna 12 procent van alle sterfgevallen in het land. In 2019 omvatten deze tabak gerelateerde ziekten ongeveer 103 sterfgevallen als gevolg van een beroerte, 161 sterfgevallen door hartziekten vanwege verminderde bloedvoorziening en meer dan 283 sterfgevallen door andere ziekten. Meer dan de helft (62%) van de aan tabak gerelateerde sterfgevallen is voortijdig, wat betekent dat ze voorkomen bij personen jonger dan 70 jaar. Ongeveer 17 procent van deze sterfgevallen is te wijten aan blootstelling aan passief roken (zogeheten ”secondhand smoke”).

De economische verliezen door tabaksgebruik zijn gelijk aan bijna 13 procent van de voorspelde economische krimp in Suriname als gevolg van COVID-19 (13% in 2020) – en die verliezen doen zich elk jaar voor. Van de totale last (SRD 508 miljoen) veroorzaakt door tabak, werd 10 procent toegeschreven aan uitgaven voor de gezondheidszorg (SRD 53 miljoen) en 90 procent (SRD 455 miljoen) aan productiviteitsverlies, doordat mensen voortijdig het arbeidsproces verlieten vanwege overlijden of arbeidsongeschiktheid en rookpauzes nemen op het werk.

.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTabaksbestrijdingsproject voor Suriname