zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Taalunie versterkt rol in ontwikkeling van Nederlands met ‘Verklaring van Antwerpen’

lees ook ...

Acties FOLS per 15 mei opgeschort

FOLS schort de acties, waarbij leerkrachten om 11.00u de school verlieten op per 15 mei aanstaande. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft minister Henry Ori van Onder...

Het 100e Comité van Ministers, gehouden op 22 april in Antwerpen, markeerde een mijlpaal met een feestelijke academische zitting getiteld ‘Een mooie toekomst voor het Nederlands’. De bijeenkomst resulteerde in de ‘Verklaring van Antwerpen’, waarin het Comité van Ministers de vastberadenheid uitdrukte om de Taalunie een blijvende en prominente rol te laten spelen in de ontwikkeling, bevordering en verspreiding van de Nederlandse taal.

“We bekrachtigen vandaag het belangrijke Verdrag uit 1980 en de doelstellingen daarin. Dat zijn de gemeenschappelijke ontwikkeling van de Nederlandse taal en de gemeenschappelijke bevordering van de kennis en het verantwoorde gebruik ervan, evenals de studie en verspreiding van de Nederlandse taal en letteren in het buitenland.

De Taalunie zal de verbindende rol van het Nederlands in maatschappelijke domeinen blijven behouden, zoals onderwijs, cultuur, welzijn en de arbeidsmarkt. Het is van essentieel belang dat de Taalunie ook bij het brede publiek een zichtbare en inspirerende rol blijft spelen,” aldus de verklaring.

Gunther Van Neste is aangesteld als de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Van Neste, voorheen directeur van het Huis van het Nederlands en momenteel kabinetschef van Vlaams minister Gwendolyn Rutten, zal het nieuwe gezicht van de organisatie worden.

De Taalunie heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van vijftig partners, zusterorganisaties en relaties, afkomstig uit diverse sectoren van taal, cultuur en letteren, zowel binnen als buiten het taalgebied. Deze dialogen richtten zich op de toekomst van de Taalunie en de uitdagingen voor het Nederlands. Gezamenlijk hebben zij de potentie van de Taalunie erkend.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameTaalunie versterkt rol in ontwikkeling van Nederlands met 'Verklaring van Antwerpen'