vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
1
(1)

SZF benadrukt inspanningen regering voor gezondheid burgers

lees ook ...

Buitengewone droogte teistert het binnenland

De aanhoudende grote droogte houdt het binnenland in zijn greep. Het besef om niet slechts afhankelijk te zijn van waterwegen groeit. Boten hebben grote moeite om te varen door het ongekende lage wate...

Krish Somai, de financieel directeur van het Stichting Staatsziekenfonds (SZF), weerlegt de bewering dat de regering onvoldoende prioriteit geeft aan de gezondheidssector. “Deze regering is volledig toegewijd aan de gezondheidssector en doet er alles aan om middelen beschikbaar te stellen voor de gezondheid van elke burger,” benadrukt Somai in een gesprek met de Communicatiedienst Suriname (CDS) op donderdag 9 november 2023.

Met betrekking tot de late betalingen aan medische specialisten legt de financieel directeur uit dat er onbegrip is voor de situatie. Het SZF houdt dagelijks contact met de dienstverleners en informeert hen over de situatie. Somai erkent echter dat er vaak onbegrip is voor de complexiteit van het betalingssysteem binnen de overheid.

Hij bevestigt dat het SZF contractuele verplichtingen heeft jegens de dienstverleners, maar wijst ook op de administratieve uitdagingen. De maandelijkse prognose wordt bijvoorbeeld rond de 18e van elke maand ingediend.

Op dit moment stelt de regering maandelijks ongeveer SRD 240 miljoen beschikbaar voor dienstverleners via het SZF, een aanzienlijke toename sinds het begin van deze regeringsperiode, toen het bedrag ongeveer SRD 60 miljoen bedroeg.

Somai benadrukt dat de overheid in zijn perceptie voldoende prioriteit geeft aan de gezondheidszorg en royale middelen ter beschikking stelt. Wat betreft de medische specialisten is het de tweede keer in de afgelopen 3 jaar dat zij binnen een maand hun tegoeden over de afgelopen maand niet volledig hebben ontvangen.

“De minister van Volksgezondheid heeft beloofd om uiterlijk 8 november de achterstand te betalen, wat ook is gebeurd. Hiermee is hij zijn belofte nagekomen, ondanks onjuiste berichtgeving in de media. Wij hebben de gelden op woensdag 8 november uitbetaald,” benadrukt Somai.

Volgens de financieel directeur doet de regering dagelijks haar best om achterstanden in te lopen, en het betalingsvraagstuk wordt regelmatig gecommuniceerd vanuit de regering naar alle betrokken partijen. Op dit moment is de enige achterstand een TWK-tegoed over de maand februari, gerelateerd aan huisartsen.

De overheid heeft aangegeven dat dit medio november zal worden uitbetaald. Voor de afgelopen maand moeten nog betalingen worden gedaan aan apothekers, medische specialisten en particuliere laboratoria. Somai vraagt begrip van de dienstverleners hiervoor.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSZF benadrukt inspanningen regering voor gezondheid burgers