vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
1
(1)

SWM: achterstallig onderhoud en investeringen stremmen watertoevoer

lees ook ...

Braziliaanse verdachte aangehouden voor voertuigverduisterin...

De 39-jarige L.M een Braziliaanse staatsburger die illegaal in Suriname verblijft, is aangehouden door een gemengd team van de politie. Hij wordt beschuldigd van verduistering van een voertu...

Complimenten voor de Surinaamse Waterleiding Maatschappij directie, na hun persconferentie heeft Sranan Peyri een gallon begrip voor onze watertoevoerpoblemen. Achterstallig onderhoud en investeringen alsook af en toe stroomonderbrekingen werken remmend op de SWM watertoevoer. Er komt maar 20 tot 50% van de tijd en hoeveelheid water uit de kraan vanwege de zeer lage druk.

Omdat schoon drinkwater de eerste levensbehoefte is, zijn er internationale fondsen die daarvoor geld geven. Uitbreiding van pompen en kelders zijn dringend nodig aangezien de aansluitingen in de laatste 10 jaar zijn gestegen van 45000 naar 100000 in Paramaribo de districten Wanica en Para.

Eerste levensbehoefte
De SWM heeft door hun afdeling Strategie en Beleid onder leding van Ashwini Hemaai daarom projecten geschreven om in te dienen bij de IDB, Interamerican Development Bank, de Caribische en de Franse ontwikkelingsbank. Als men tussen de regels leest lijkt het of de overheid de projectendossiers helemaal niet vlot behandeld. Om het maar mooi te zeggen, Lanti is de verstopping van de oplossing die reeds in de pijpleiding is.

De werkelijkheid nu is schrijnend. Niet over water beschikken bij de huidige droogte en verzengende hitte is levensbedreigend. De zwaksten, lichamelijk beperkten, de babies, de zieken, de oudjes, zij gaan het eerste problemen ervaren met de zeer verminderde waterdruk. Een oplossing in de vorm van gebotteld water is alleen voor de 10 tot 20% van de mensen die het kunnen missen.

Laksheid overheid
Had de staf van het MInisterie van Natuurlijke Hulpbronnen de dossiers snel gescreend en goedgekeurd dan waren die reeds bij de ontwikkelings banken ingediend. Daarmee kan de uitbreiding en investering voor groot onderhoud worden gedaan. De capaciteitsuitbreiding is duur, maar dringend nodig want je kan onmogelijk met hetzelfde aantal van 15 pompstations en kelders, zonder uitbreiding van waterbronnen, meer dan twee maal zoveel mensen van water voorzien.

Accuut 7 miljoen U$
Om uit de accute problemen te raken heeft de SWM 7 miljoen U$ nodig, zo vertelde haar directieleden.. Frappant is dat dat evenveel is als voor het nieuwe hoofdbureau van Politie is berekend. Maar president Santokhi kennende gaat hij echt niet direct moeite doen voor 100.000+ abbonees die zeker 700.000 of meer mensen van water moeten voorzien.

We hebben Chan Santokhi leren kennen als een harteloze, hypocriete leugenaar die als een vampier het valuta-inkomen van de Staat Suriname opzuigt en verbrast aan buitenlandse reizen en salarissen van ondeskundige vrienden en familie, benoemd in hoge staatsfuncties.

We kennen hem als de man van die veel geld wil uitgeven (en smeergeld ontvangen) voor grote projecten als de Nickeriemarkt van een half miljoen U$, een diepzeehaven een brug over de grensrivier met Guyana, vele miljoenen Euro’s of U$ zijn daarvoor nodig.

Die gaan niet vrij komen voor een als onbetrouwbare dilettant als Santokhi. Voor zijn grootse plannen heeft hij dus niet de beloofde en verwachte fondsen…Maar wie weet zal de president met nog maar 20 maanden voor de volgende verkiezingen begrijpen dat hij moet voldoen aan de allereerste levensbehoefte; water

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSWM: achterstallig onderhoud en investeringen stremmen watertoevoer