vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(4)

SVJ verontwaardigd en onderneemt stappen tegen mishandeling journalist

lees ook ...

Quiz ivm Consumenten Bewustwordingsdag

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert in het kader van de Wereld Consumenten Rechten Dag (WCRD) die jaarlijks wordt herdacht, bewustwording...

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zal actie ondernemen tegen de mishandeling van de journalist van de Ware Tijd, Jason Pinas. Geschokt, verontwaardigd, maar vooral diep teleurgesteld en vol afschuw constateert de SVJ dat de democratie in Suriname op 14 december, met de voeten is betreden door de lafhartige mishandeling van de journalist bij het huis van de democratie, De Nationale Assemblee (DNA), en wel door het bevoegd gezag.

“Er is sprake van een dieptepunt,” laat SVJ-voorzitter Carla Boëtius weten in een verklaring. Persvrijheid is een belangrijke pijler van elke democratische rechtstaat en is zodanig internationaal geregeld en erkend. De Surinaamse samenleving heeft reeds schending van deze vrijheid mee gemaakt met als resultaat de dood van vijf journalisten, wat onlangs door het rechtssysteem is veroordeeld.

Het is vaker voorgekomen dat het bevoegd gezag, met name vicepresident Ronnie Brunswijk en/of zijn lijfwachten geweld hebben toegepast of bedreigd. De brute en lafhartige wijze waarop Pinas bij het gebouw van DNA is aangepakt, gaat echter veel verder dan de grens van het toelaatbare.

De SVJ heeft ook notitie genomen van de verklaring die de vp heeft afgelegd in DNA naar aanleiding van het incident en de wijze waarop de zaak door DNA-voorzitter Marinus Bee is afgehandeld. De SVJ spreekt van een zeer zorgwekkende situatie, waarbij zowel regering als parlement de democratie ernstig onder druk heeft gebracht.

De journalistenvereniging zal na onderhoud met haar doelgroep, de internationale gemeenschap en in Suriname vertegenwoordigde multilaterale organisaties informeren over de lafhartige gewelddadigheden vanuit het bevoegd gezag, en hoe De Nationale Assemblee hiermee is omgegaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

13 REACTIES

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSVJ verontwaardigd en onderneemt stappen tegen mishandeling journalist