zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
3.7
(3)

SVJ bestuur afgetreden, interim team samengesteld

lees ook ...

EBS bond legt alles plat

Na een spoedvergadering heeft de bond van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) besloten om het werk landelijk neer te leggen. Men is hiertoe overgegaan, omdat Marciano Hellings, die voorzitter is van O...

Nadat voorzitter Vishmohani Thomas, van de Surinaamse Vereniging van Journalisten,(SVJ) is afgetreden wegens prive redenen, heeft het verdere bestuur ook hun functie ter beschikking gesteld  Zo moet het volgens de statuten gebeuren. Vervolgens is er een interim team voorgesteld bestaande uit Nita Ramcharan, Wilfred Leeuwin en Ivan Cairo. De leden hebben hun achteraf dit mandaat gegeven. Dit interim team zal op korte termijn een bestuursverkiezing organiseren voor de SVJ. 

Jong bestuur

Terug kijkend op de ruim twee jaar dat dit bestuur heeft gefunctioneerd, hebben zij een heel goede job gedaan in een onverwacht turbulente tijd. Net voor de vorige SVJ verkiezing speelde de kwestie Jason Pinas, de journalist die mishandeld en van zijn mobiel beroofd was door de lijfwachten van vice president Brunswijk. Dit op klaarlichte dag voor het Assemblee gebouw. Er werd door de SVJ een brief aan de regering gericht Een stille protest demonstratie van ongeveer 30 journalisten volgde, waarbij allen als ondersteuning met Jason meeliepen om verslag te doen van het moment dat hij zijn mobiel bij de politie terugkreeg.

Er kwam nog meer agressie van onbekende zijde middels een granaat die onder Jason Pinas voertuig op zijn erf werd gelegd maar gelukkig ontdekt werd en onklaar gemaakt door de deskundigen. Het SVJ bestuur werd ontvangen door minister Ramdhin voor overleg Hierna werd journalist door de Bibis minister Albert Ramdhin voorzien van lijfwachten betaald door de staat. Daarna volgde een rechtszaak geïnitieerd door de SVJ.

Dank aan Vishmohani Thomas

Ook heeft eind vorig jaar de beschieting plaatsgevonden van de studio en de woning van het kritisch digitale radio station LIM FM waarvan Cliff Limburg directeur is. De laatste aanval op de Vrijheid van Meningsuiting is het verbieden van vermelding van het boek en een foto van de omslag in de krant de Ware Tijd. President Santokhi vervolgde de schrijver Gerard van de Bergh ook in Nederland maar werd daar in het ongelijk gesteld door de Nederlandse rechter.

Het afgetreden SVJ bestuur heeft altijd alert, diplomatiek en keurig gereageerd bij aanvallen op Surinaamse journalisten, de journalistiek en de persvrijheid. Dit middels nette en duidelijke open brieven en persberichten te publiceren en waar nodig door vergadering met de autoriteiten. Tijdens deze bestuursperiode is de goede ondersteuning van de meer ervaren journalisten gebleken en een goede participatie alsook de saamhorigheid van de leden.

In de virtuele meeting van de journalisten, na het aftreden van Vishmohani Thomas werden alom woorden van waardering geuit door de SVJ leden en andere journalisten, voor haar en haar bestuur, voor hun kranig optreden. De nog niet ingeschreven journalisten worden uitgenodigd om zich in te schrijven als leden van de SVJ, om te kunnen stemmen en verder deel kunnen nemen aan de activiteiten van deze vakvereniging.

Sranan Peyri hoopt dat het volgende bestuur het accent kan leggen op het realiseren van de Wet Openbaarheid van Bestuur, zodat er werkelijke transparantie komt in het het functioneren en de financiën van Lanti (de staat Suriname) en de Staatsbedrijven.

Foto: Het net afgetreden SVJ bestuur, een tijd geleden in overleg met ministers

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSVJ bestuur afgetreden, interim team samengesteld