Het Surinaams volk als geheel heeft nauwelijks tot geen voordelen gehad van de natuurlijke hulpbronen, met name de bodemschatten van Suriname. Vanaf 1905 is er bauxiet gewonnen in Suriname waarvan voornamelijk de Nederlandse Biliton en de Alcoa, moedermaatschappij van Suralco, hebben genoten.
De tweede wereldoorlog (1939 – 1945) in Europa werd ook gewonnen dankzij de Surinaamse bauxiet en een deel van de Nederlandse wederopbouw na die oorlog werd ook gefinancieerd met bauxiet belastinggelden uit Suriname.
Kruimels voor Suriname (NPS)
Kruimels hebben ze voor Suriname gestopt in het Welvaarstfonds waarmee in de jaren 1950 – 1975 grote gemeenschapsprojecten zijn gebouwd zoals tientallen scholen, het eerste Stadion, de eerste Bibliotheek, ziekenhuizen, een zwembad, Volks woningbouw op Beekhuizen, Zorg en Hoop, Latour, Flora en Tammenga.
Tientallen kleine vliegvelden voor bereikbaarheid voor dorpen in het binnenland (Operation Grasshopper) alsook scholen en internaten. Als je bedenkt dat dit slechts de kruimels voor de toenmalige kolonie Suriname waren, kun je je voorstellen hoe groot de opbrengsten voor Nederland en de VS zijn geweest toen.
De Nationale Partij Suriname (NPS), met name Johan Adolf (Jopie) Pengel dankte veel van zijn populariteit aan deze gemeenschapsprojecten. Pengel/ de NPS begon vooral politieke loyalisten in dienst te nemen, die ons vele nutteloze ambtenaren bezorgden wat voor veel te veel en nutteloze staatsuitgaven zorgde, die zodoende niet aan onderwijs en productie konden worden besteed.
NPS verdiensten
Jopie Pengel heeft samen met de VHP- leider Lachman wel als verdienste dat zij wat zij noemden een verbroederings politiek gevoerd. Maar helaas was er geen visie voor economische vooruitgang van zijn achterban te bekennen bij Pengel. Er was een schijnwelvaart in Suriname, waar de 60+ Afro Surinamers met weemoed op terugkijken. Wat meespeelde was de economische vooruitgang (hoog conjuctuur)in de wereld, waar Suriname een klein graantje van kon meepikken.
VHP, Verenigde Hindostaanse Partij
De VHP, onder visionaire leiding van Jaggernath Lachmon, had een etnisch lang termijn plan van educatie en grond bezit, want grond stijgt altijd in waarde. Machtige VHP partij toppers, hun loyale volgers, werden groot grond bezitters.
Met de grond die de voormalige kontraktarbeiders kado kregen met wat handgereedschap, hun meegenomen financieele educatie uit India, hun gezinsstructuur, harde werken, spaarzaamheid, samenwerking en investeringen, zijn de hindostaanse Surinamers, financieel heel sterk geworden.
Dankzij de visie en stimulans van Lachmon en beurzen uit Nederland konden vele ijverige studenten ook universitaire studies volgen. Hierdoor zijn er vele academici onder de hindostaanse Surinamers. (Wordt vervolgd)
Illustratie Richenel Piemoe, Het Surinaamse (gasoline en smeerolie) bedrijf Gowtu sponsorde een loopbruggetje en enkele ministers en andere politieke autoriteiten doen alsof het hun verdienste is