Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname’s parlementariër Patricia Etnel: “zaken zullen anders aangepakt worden”

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 07 29 At 07.49.02

Gillmore Hoefdraad, de toenmalige minister van financiën tijdens regering Bouterse 2, is in zijn ambtsperiode vaker negatief in het nieuws besproken. De ongeregeldheden welke bij de centrale bank van Suriname aan het rollen werd gebracht is nog vers in het geheugen van velen, omdat deze zaak maar niet tot klaarheid kan worden gebracht.

De meerderheid in het vorig parlement zorgde voor wat ademruimte voor de ex-minister Gillmore Hoefdraad, door de vordering tot zijn in staat van beschuldiging stelling af te wijzen. Recentelijk is in deze slepende kwestie een derde verdachte aangehouden. Aan de hand van verklaringen van deze verdachte acht de Procureur-Generaal (PG), het nodig om een hernieuwde vordering te doen. Deze vordering komt op de tafel van een nieuw parlement, waarvan de meerderheid van de leden een andere mening over deze kwestie heeft dan van het vorig parlement. Het is dus te verwachten dat de meeste leden zullen stemmen voor inwilliging van de vordering.

Het lid Patricia Etnel daarentegen wil veel verder gaan dan te stemmen voor de toewijzing van de vordering.
Zij is de mening toegedaan dat deze nieuwe regering ervoor moet zorgen, dat in de toekomst de PG niet aan het parlement hoeft te vragen om toestemming om een ambts- of ex-ambtsdrager strafrechtelijk te vervolgen. “Ben je onjuist bezig, dan moet de rechterlijke macht de ruimte krijgen om te vervolgen. Recht voor één, recht voor allen”, aldus Etnel.

Verder heeft Etnel een andere mening dan voormalig parlementariër Rashied Doekhi, inzake de hernieuwde vordering. Volgens Doekhi kan een persoon niet voor een tweede keer voor dezelfde kwestie vervolgd worden. “Dat is het in feite niet. We hebben een nieuwe regering, dus zaken zullen anders aangepakt worden. Meneer Doekhi heeft het totaal niet goed gezien. We zullen uiteindelijk een besluit nemen om daadwerkelijk de case van Hoefdraad, duidelijk en juist aan te pakken. Dit hoort bij een samenleving van wet en recht”, aldus Etnel.

Culturu.com—-Ferdinand Louis

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
W. Spalburg
woensdag 29 juli 2020 22:57

Dit idee moet zondermeer doorgevoerd worden. Indien een bewindsman zich duidelijk heeft vergrepen aan middelen van de staat of privé moet de pg gewoon in staat zijn in te grijpen. Als dat eerder mogelijk was geweest zou Hoefdraad de dans niet hebben kunnen ontspringen!!Advertentie

column

Saluut!

Geplaatst

op

Oostwest (14336589021)

                                                                                          Dit stuk is een oppervlakkige waarneming van positieve in het oog springende zaken die ex -president D.D. Bouterse gerealiseerd heeft voor Suriname in de afgelopen 40 jaar: De negatieve zaken zijn namelijk, terecht overigens, al uitgebreid en uit den treure belicht geworden op vele fora.

Het volgende is ook absoluut geen natrap aan de bestuurders die tussen 1975 en1980 aan het bewind waren, want in vijf jaar tijd kan je geen decennia lange achterstanden inhalen. Van het jaar 1980 tot 1987 is Bouterse solo aan de macht geweest, daarna met zijn Nationale Democratische partij van 1996 tot 2000 en van 2010 tot 2020. Toen Bouterse in 1980 op controversiële wijze aan de macht kwam leek Suriname op een uit zijn krachten gegroeid dorp. De wegen in het centrum van Paramaribo en de hoofdwegen daarbuiten waren geasfalteerd, maar de binnenwegen waren allen zandwegen. In het centrum en de woonwijken erom heen was er elektriciteit en stromend water. De buitenwijken van Paramaribo echter en de districten eromheen waren stiefmoederlijk behandeld. Nu is er zelfs op bepaalde plaatsen in het verre binnenland elektriciteit en stromend water gebracht. Vele kapotte wegen in stad en district zijn volledig gerehabiliteerd en pas geleden nog werd er een snelweg gebouwd in het zuiden van ons land: De eerste die we hebben in Suriname. Ook het openbaar vervoer in de buitenwijken is aangepakt met het inzetten van meer staatsbussen. Districten die door waterwegen gescheiden zijn van Paramaribo konden alleen per korjaal of veerboot bereikt worden. Bruggen over onze prachtige rivieren om het ene district met het andere te verbinden hadden we niet. Nu hebben we zelfs bruggen om zonder omweg van de ene naar de andere woonwijk te komen. Door het gebrek aan betaalbare huurwoningen(van particulieren) kregen vele mensen door tussenkomst van de overheid een volledige financiering om een huis te kopen. Daarvóór moest je minimaal een kwart van de koopsom aan eigen kapitaal hebben om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Om het al jaren ten hemel schreiend gebrek aan lagere scholen op te vangen werden er op vele schoolterreinen klaslokalen bijgebouwd. Districten die nog nooit een mulo of middelbare school hadden gekend, kregen er één. En op de campus van onze enige universiteit werden moderne studentenverblijven gebouwd. In verschillende districten verrezen er belangrijke, architectonisch gebouwde overheidskantoren zoals die van de Regionale Gezondheidsdienst. Er werden ook lucratieve gouddeals gesloten met nieuwe multinationals.

Veertig jaar Bouterse startte in 1980 maatschappelijk en economisch bekeken met onze nationale trots Staatsolie. Na veertig jaar werd dit hoofdstuk afgesloten met de geweldige resultaten van de nieuwe olieboringen die werden geïnitieerd tijdens zijn (democratisch) bewind. Een saluut aan Desiré Delano Bouterse!

culturu.com – Christa Sluisdom

Lees verder

Suriname

Kader MINOWC praat over opening scholen 2020/2021

Geplaatst

op

37a89263 8a72 4092 A8be 1d0ac082b384 (1)

De directeuren, onderdirecteuren en afdelingshoofden van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn samen met minister Marie Levens druk bezig voorbereidingen te treffen voor de start van het schooljaar 2020/2021. Samen zoeken zij naar het juiste model om de leerlingen te midden van de COVID-19 pandemie toch effectief onderwijs te laten volgen. MINOWC praat met verschillende groepen.

Op dinsdag 28 juli 2020 was het kader van het ministerie in een video conferentie met Maureen Dwyer, hoofd van het nationaal inspectie apparaat van Jamaica. Dit eiland heeft ondanks de pandemie toch getracht de scholen te openen. Zij heeft haar ervaringen gedeeld met het MINOWC. De aanwezige staf kregen daarbij ook de gelegenheid de nodige vragen te stellen over de situatie op het eiland nu.

Opening scholen 2020/20121

Minister Marie Levens is er voorstaander van dat alle leidinggevenden ook zelf opzoek moeten gaan naar de beste manier hoe het onderwijssysteem weer op te pakken. De verschillende actoren binnen het onderwijsveld zullen ook gehoord worden over hun ervaringen tot nu toe en de mogelijke oplossingsmodellen voor de ontstane situatie.

89764802 377c 4580 Aa45 Bc850b9693ce 1
Lees verder

Meest gelezen