Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname’s bestgeslaagde glo-leerlingen gehuldigd

Geplaatst

op

Go Glo Logo

Dit jaar is een groot aantal geslaagde leerlingen van het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) ‘GO GLO er’ geworden. GO GLO ers zijn de best geslaagden landelijk. De Rotary Club Paramaribo Residence  huldigde deze leerlingen om hun uitmuntende prestaties op donderdag 10 september 2020 op de parkeerplaats van de verzekeringsmaatschappij Assuria tijdens ‘GO GLO 2020’ door middel van een drive-thru. De best geslaagden, afkomstig van diverse glo-scholen in Suriname, keerden beladen met presentjes huiswaarts.  

Het aantal leerlingen dat GO GLOer  is geworden is van 124 leerlingen het vorig jaar gesprongen naar 315 leerlingen van het jaar. De vijf GO GLO ers die de beste resultaten hadden, haalden allen 68 punten wat op een gemiddeld cijfer van ruim 9,5 voor elk vak is. De top 5 leerlingen zijn:

  1. Bihariesingh, Yuvraj van de Mohamed A. Taus school
  2. Marhe, Sarah van de OS Zinniastraat
  3. Jokhoe, Sryan van de Nassy Brouwerschool
  4. Idu, Rigel van de Vrije school
  5. Banarsi, Leandro van de OS Devis Buiten.

Om tot GO GLO er gerekend te worden moet een leerling minimaal 60 punten halen voor de zeven toetsvakken. Landelijk deden er ongeveer 11.000 leerlingen mee aan de glo-toets. – culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ram
zaterdag 12 september 2020 19:23

Lieve studenten,
Ik wens jullie alle geluk van de wereld 🌏. Wat zullen jullie ouders trots op jullie zijn. Geniet van deze moment en maakt er wat van het leven.

Dit is iets wat anderen niet van jullie kan afpakken.

SUCCES allemaalAdvertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen