Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luis
zaterdag 26 september 2020 16:51

men is moe geworden. Steeds weer een ander die het volk na trapt. Als je geen geld hebt mag je geen auto rijden zegt deze lul. Maar deze domme mensen hebben voor deze regering gestemd.jammer.no spang. 1 keer nooit meer.Advertentie

column

Als nepotisme Suriname redt, ben ik ervoor!

Geplaatst

op

Nepotisme N

De vriendjespolitiek binnen de regering stoort de meeste Surinamers mateloos. Wij hebben van alles meegemaakt op dit gebied, maar nog nooit heeft een president zijn echtgenote op verschillende belangrijke posten geplaatst, betaald of onbetaald. Het gaat hier niet alleen om het geld, maar ook om invloed en macht en om het feit dat je maar 1 persoon bent met twee handen en 1 hoofd. Maar je wil Ba’anansi ‘spelen’ met acht armen. Op zo een manier kan  dictatorschap op een stiekeme manier de natie binnen gebracht worden.  Nu beschuldig ik Chan niet van dictatoriale neigingen, maar ik probeer de zaak van meerdere kanten te bekijken. Het kan namelijk ook zijn dat Chan mensen die dicht bij hem zijn op cruciale posten plaatst omdat hij de huidige Surinaamse situatie als een noodsituatie bekijkt. Vooral  vanuit een traditioneel standpunt bekeken is dat gewoonte bij vertrouwelijke zaken en helemaal in een crisissituatie als van Suriname.

In dat licht bekeken is het volgende minder absurd dan het leek, want het (b)lijkt nu dat niet alleen ‘Me Lissa’ geaccommodeerd wordt, maar ook familie en aangetrouwde familieleden. Dat wordt tenminste gesuggereerd in een ‘ingezonden stuk (Zie foto) op een facebookpagina die misstanden aan de kaak stelt. Er is trouwens niets nieuws onder de zon. Nam ene Dora van Dijk van het onafhankelijk kiesbureau niet haar eigen familie in dienst onder de vorige regering? En op klachten uit de Samenleving werd van overheidswege geantwoord dat ze mensen die zij vertrouwde, in dienst mocht nemen.

Maar om terug te komen op ‘Me Lissa’: Is ze gewoon heersend, aandachtsgeil, machtsdronken of geldzuchtig zoals boze tongen beweren? Heeft haar man, Chan een door haar  speciaal geprepareerde pap gegeten of heeft hij last van verlatingsangst zoals onder andere zijn zoon veronderstelde en die volgens eigen zeggen, zelf ook geaccommodeerd is geworden. Weten zullen we het misschien nooit, maar dat Chan in de taak die hij op zich heeft genomen vertrouwenspersonen rond zich wil hebben is meer dan begrijpelijk, want van zijn directe familie moet hij het duidelijk niet hebben.

Ik vind al deze benoemingen binnen de (extended) family  van de President helemaal niet goed. Maar ik zit zo in spanning te wachten op het herrijzen van Suriname uit de grote economische chaos en het  mega financieel gat dat de vorige regering ons heeft nagelaten, dat ik me echt niet al te druk maak over nepotisme. We hadden Regering Bouterse ‘nog vijf’ gegund en kijk hoe ze er mee om zijn gegaan. Banken werden beroofd door diegenen die daarover moesten waken en hun opdrachtgevers aan de top waren de helers. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.  Laat Santokhi de kans krijgen Suriname te redden uit dit   mega financieel gat. Gun hem zijn vijf! Hij en zijn Melissa  zullen er meer dan keihard voor moeten werken.  –

culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

Lees verder

column

Suriname in de greep van buitenlandse mogendheden

Geplaatst

op

Pompeo Bij Santokhi

Suriname doet een veel te grote broek aan door zich in te laten met grootmachten zoals Amerika. Nog vers in het geheugen ligt de uitbrander die Amerika gaf aan Brits Guyana toen een deel van de bevolking weigerde de verkiezingsuitslag te accepteren. Suriname kreeg een pluimpje en felicitaties voor de eerlijke en democratische verkiezingen.

Mike Pompeo bracht op 17 september 2020 een bliksem bezoek aan Suriname. In een vraaggesprek onderstreept hij dat de VS niet van plan is om China ruimte te geven om zijn handelsbetrekkingen met Suriname verder te verstevigen.

Pompeo is gericht op alle landen in de regio en is van plan zijn invloed verder uit te breiden. Antwoorden van Santhokhi op persvragen stonden haaks op die van Pompeo. Santokhi ontkende dat Suriname als doorvoerhaven zal dienen wanneer Amerika besluit om Venezuela binnen te vallen en hield zich van de domme.

Dit terwijl Pompeo in niet mis te verstane bewoordingen aangaf dat hij van plan is om de Amerikaanse invloed in de regio uit te breiden…Santhokhi heeft Nederland op een zijspoor gezet en is nu het schoothondje van Pompeo.

Wat maakt dat Suriname zo weinig notie heeft van  de verhoudingen in de wereld…? Hoe wordt de afweging gemaakt om vriendjes te worden met een land als Amerika? Is  Santhokhi in de val gelopen of  heeft hij zich doelbewust in deze positie
gemanoeuvreerd..?
Meneer Santokhi weet u dat u Nederland hiermee op een zijspoor heeft gezet.?. Dit zal u niet in dank worden afgenomen.

 

 

Annakee Westers

Lees verder

Meest gelezen