zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
5
(2)

Surinamers moeten veel beter omgaan met huishoudelijk afval

lees ook ...

Presidentieel team voert gesprek met Centrale Bank van Surin...

Er is eind vorig jaar een presidentieel team ingesteld om het succes van de Open Markt Operaties (OMO) – de beleggingen die bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) plaatsvonden - onder de loep te nem...

Surinamers moeten veel beter omgaan met huishoudelijk afval. Dit zei minister Silvano Tjon A Hing van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) donderdag tijdens een presentatie in het Lalla Rookh gebouw. “Als de sortering van huis uit gebeurt, kan het verwerkingsproces vergemakkelijkt worden. Dit is ook van belang voor de safety protocollen van de vuilophaaldiensten”, zei de bewindsman.

Volgens hem is het noodzakelijk dat de sortering vooraf geschied om te voorkomen dat, niet daarvoor bestemd, afval op een verkeerd depot terecht komt. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor het milieu terwijl contaminatie van onze waterbronnen een gevaar kan vormen.

Het advies- en ingenieursbedrijf ILACO Suriname N.V heeft in opdracht van ROM een presentatie gehouden over de voorbereidingen van een geïntegreerd afvalbeheerplan voor Suriname. Speciaal voor belanghebbenden aan dit project is donderdag de presentatie verzorgd. De bedoeling is om het gedeponeerd afval zoveel mogelijk te verminderen en efficiënt te verwerken. Dit op basis van de principes: weigeren, reduceren, hergebruiken, herbestemmen en hercirculeren.

Het project heeft een doorlooptijd van zes maanden en zal ervoor zorgen dat het afvalbeheer in Suriname efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk zal verlopen.
ROM streeft naar de ontwikkeling van een geïntegreerd afvalbeheerplan op nationaal niveau voor alle afvalstromen.

Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot de afval vermindering en het vergroten van de recyclingsmogelijkheden. Aangezien de bewustwording van het Surinaamse volk hierbij een rol speelt, is het project gestart met het afnemen van enquêtes en het hebben van een luisterend oor voor stakeholders. Dit plan moet Suriname helpen een beter afvalbeheersingssysteem te hebben.

Ravindra Patandin, directeur van ILACO Suriname N.V., gaf aan dat er ook aandacht getoond moet worden aan de illegale dumpplekken, die na geïdentificeerd te zijn geworden, moeten worden afgesloten. “Zolang je geen ander alternatief hebt, zul je gebruik moeten maken van een goede sanitaire faciliteit” zegt Patandin. Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks circa 120.000 ton aan vast afval wordt gedumpt, dat voornamelijk afkomstig is uit de Surinaamse huishoudens, maar ook van ziekenhuizen, kantoren en industrieën.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinamers moeten veel beter omgaan met huishoudelijk afval