zondag 17 januari 2021
30.6 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Surinamers komen niet uit met huidig salaris

lees ook ...

Regering zal korpschef en directeur Nationale Veiligheid ver...

De regering zal binnenkort korpschef Roberto Prade en de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Daniëlle Veira, vervangen. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft dit bevestigd tijdens...

Surinamers komen helemaal niet meer uit met hun huidig salaris. De effecten van de unificatiekoers zijn voelbaar. “De unificatiekoers klopt niet, wij hebben gewoon een devaluatiekoers gehad, waardoor onze munt minder waard is geworden. Je kan minder inkopen doen,” zegt econoom Steven Debipersad. Hij is ook verbonden aan de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Door de unificatie is de koers voor de US$ van SRD 7,50 naar SRD 14,29 gebracht. Het salaris is aan het einde van de maand dan de helft waard. “Dit is een harde klap voor de samenleving,” benadrukt de econoom.

De koopkracht is door de devaluatiekoers sterk achteruitgegaan. Zeker 95 procent van de Surinamers verdient in SRD en de enige manier waarop de koopkracht vooruit kan gaan, is als de samenleving meer gaat werken. Als ze dat doen hebben ze meer inkomsten, maar dit is te zwaar.

De regering had in augustus bekendgemaakt, dat de governmenttake op brandstof verhoogd zou worden met SRD 1. Volgens haar zou de verhoging nauwelijks te merken zijn door de consument, maar een liter benzine is momenteel SRD 11,24.

Aan het einde van de maand houdt de samenleving bijna niets van haar inkomsten over. Zodra er een verandering gebracht wordt in de wisselkoers, werkt die dan gelijk op de prijzen. ‘’De prijzen in de winkels gaan dagelijks omhoog en ze raken de mensen met de lagere inkomsten het hardst,’ zegt Debipersad. Door de financiële situatie moeten bepaalde burgers nog een baan nemen.

Om de economie te herstellen is er volgens Debipersad wel een oplossing. Het probleem van de economie zit bij de overheid zelf, omdat die nog steeds teveel geld uitgeeft. Ook doet de Centrale Bank van Suriname nog steeds aan monetaire financiering. Volgens Debipersad kan de regering met een stabiliteitsprogramma komen, waardoor het land hulp van het buitenland kan krijgen, om de economie weer op spoor te krijgen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

-- Advertentie / TGX - 167802 --

meer Suriname

Covidmaatregelen 17 tot en met 23 januari 2021

De covid-19-maatregelen d...

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

B. Chotelall houdt verkoopdag

Suriname registreert 126ste coronadode

Amerikaanse Admiraal bezoekt Suriname

Waterkant krijgt nieuw aanzicht

Home Suriname Surinamers komen niet uit met huidig salaris