zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Surinamers in Nederland dienen vandaag verblijfsstatus aanvraag in

lees ook ...

Suriname en Cuba verdiepen samenwerking in gezondheidszorg e...

De historische relatie tussen Suriname en Cuba is verder versterkt door politieke ontwikkelingen binnen Caricom, zo verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en ...

Een groep van honderd Surinamers die al sinds de jaren 80 of 90 in Nederland verblijven en geen paspoort hebben, hebben vandaag een aanvraag ingediend voor een verblijfsstatus. Ze zijn geboren vóór de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 en hadden destijds automatisch de Nederlandse nationaliteit. Echter, volgens hun advocaat zijn ze die nationaliteit onvrijwillig kwijtgeraakt.

In Nederland zijn naar schatting zo’n 800 niet-gedocumenteerde Surinamers, variërend in leeftijd van 48 tot ver in de 80. Ze kwamen in de jaren 80 of 90 naar Nederland en leven sindsdien illegaal in het land. Volgens de wet hadden ze binnen vijf jaar na de onafhankelijkheid van Suriname een Nederlands paspoort moeten aanvragen. Maar door verschillende redenen, waaronder gebrek aan kennis of jonge leeftijd, hebben velen dit nagelaten.

Sommigen hebben de afgelopen jaren geprobeerd om alsnog een Nederlands paspoort te verkrijgen, maar zonder succes vanwege de geldende regels van het vreemdelingenbeleid. Ondanks jarenlange inspanningen van daklozenorganisaties, die de situatie hebben aangekaart, lijkt het niet waarschijnlijk dat deze groep Surinamers alsnog een legale status zal krijgen, gezien de politieke situatie.

Dit probleem wordt als dringend beschouwd, met name omdat de oudere leden van de groep steeds meer zorg nodig hebben. Echter, zonder verblijfsstatus hebben ze geen toegang tot de voorzieningen van de verzorgingsstaat.

Bron: De Volkskrant

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandSurinamers in Nederland dienen vandaag verblijfsstatus aanvraag in