zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
5
(1)

Surinamers in de criminaliteit in Frans Guyana

lees ook ...

Voorbereidingen voor jogging track in Tuinstad Lelydorp in v...

De voorbereidingen voor de aanleg van de jogging track in Tuinstad Lelydorp, gelegen in het district Wanica, zijn momenteel in volle gang. Het onderdirectoraat Sport Accommodaties en Ruimtes (ODSAR) v...

Surinamers staan bekend als rovers in St. Laurent. Heel vaak zijn zij betrokken bij de criminaliteit.  Leon Bertrand, die burgemeester was in de jaren tachtig en nog woonachtig is in het gebied, bevestigt dit.  ‘InsideCrime’ is ervan overtuigd dat  drugs vanuit Suriname aangevoerd wordt, en via Frans-Guyana gesmokkeld naar Frankrijk. In  minder dan tien jaar  zorgt deze route voor  30 procent van  alle drugs in dat land.

“Heel vaak zijn het Surinamers die de grens oversteken. Ze komen, roven, moorden of doen een vergelding en gaan terug met de boot. Het lijkt alsof de Surinaamse regering niets doet voor Albina en Marowijne. Het is jammer”, zegt de oud-burgemeester.

Ook de politieattaché van Frankrijk voor Suriname en Guyana, Jean-Michel Canestrier, bevestigt dit. De diplomaat is heel voorzichtig en zegt verder “Zij zijn niet de enigen. De Franse overheid vindt het niet verstandig om een bepaalde nationaliteit te stigmatiseren. De gendarmerie speelt een rol bij de bescherming van de bevolking door zowel overdag als ’s nachts talloze patrouilles te voet en per auto uit te voeren in St. Laurent”.

Er zijn gezamenlijke patrouilles van troepen van het Korps Politie Suriname en de Fransen in zowel St. Laurent als Albina, “…… We zijn blij met deze samenwerking met de Surinaamse politie en hopen dat deze snel vruchten zal afwerpen”. Canestrier is hoopvol gestemd. Toch geven de cocaïnetransporten vanuit Suriname met als bestemming, Parijs de Fransen de nodige frustraties.

In 2022 en 2023 maakte de nieuwssite ‘InsideCrime’ gewag van de slecht bewaakte grens tussen Suriname en Frans-Guyana. De introductie van de scanner op de Johan Adolf Luchthaven in Suriname en de 100 procent controle in Amsterdam heeft de drugsroute via Cayenne ’s Felix-Eboué luchthaven in Frans-Guyana bekender gemaakt, nu de straatwaarde van een kilo cocaïne tussen 3500 en 4000 US dollar in Suriname en in Europa meer dan 35.000 US dollar is.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinamers in de criminaliteit in Frans Guyana