vrijdag 2 december 2022
25 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
3
(7)

Surinamers houden feestjes op geheime locaties

lees ook ...

Toename hiv-infecties in Suriname

Het aantal infecties met het hiv-virus in Suriname lijken toe te nemen. Sociale ongelijkheden, marginalisatie van groepen uit de samenleving alsook stigma en discriminatie houden de hiv-epidemie in st...

Op social media zijn de kritieke losgebarsten over de avondklok in Suriname die is vervroegd van 23:00 naar 21:00 uur. Velen zijn er niet blij mee dat juist in de decemberperiode er tot verscherping van de maatregelen is overgegaan, terwijl Divali en 45 jaar Srefidensi uitbundig zijn gevierd. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei gisteravond op een spoedpersconferentie, dat niet wordt gekeken naar het aantal COVID-19-besmettingen, maar naar de trend die zich medio november heeft ingezet.

Dat beeld laat zien, dat delen van de samenleving doen alsof er helemaal geen gevaar meer is. Feesten op verscheidene locaties geven aan dat het presidentieel besluit genegeerd werd. De situatie is zo erg, dat men op social media feestjes organiseerde die gehouden werden op geheime locaties. Daarnaast is Suriname wederom geconfronteerd met clusters waar alertheid is geboden.

Suriname bevindt zich niet meer in de gunstige situatie waarin het land een maand terug was. De regering heeft volgens de minister de afgelopen weken gestaag gewerkt naar herstel van de situatie. Er zijn heel wat protocollen ontwikkeld en vrijgegeven voor verschillende sectoren. Er is recent is het protocol goedgekeurd voor evenementen met toestemming van het Outbreak Managmentteam.

Het Quick Response Team heeft vaker opgetreden en is gebleken dat onder andere bepaalde horecabedrijven en clubs bij herhaling in de fout zijn gegaan. De protocollen zijn niet nageleefd, zei de bewindsman. Het besluit om onder meer de verscherping van het uitgaansverbod door te voeren is niet van het een op het ander moment genomen.

Minister Ramadhin heeft ook gewezen op de stijging van het aantal besmettingen in Frans-Guyana en de invloed die dat heeft op het binnenland van Suriname. Behalve de influx uit Frans-Guyana en de goudmijnen, is er een groot gevaar dat dreigt voor mensen die gewoon deelnemen aan de feestjes. Suriname is in de alertfase en zal er alles aan doen om een nieuwe golf te voorkomen.

Suriname is niet in staat om een nieuwe golf mee te maken. De veiligheid van de burger geniet de hoogste prioriteit. En volgens de minister is het niet de bedoeling van de regering om de burgers de komende dagen te beperken in haar bewegingsvrijheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinamers houden feestjes op geheime locaties