zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
4.5
(4)

Surinamers eisen verbetering van de regering, nu!

lees ook ...

President Santokhi leidt Surinaamse delegatie naar COP28 in ...

Een delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi zal van 30 november tot en met 1 december deelnemen aan de 28ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28) in Dubai, Verenig...

Terwijl de temperatuur vanaf maandag stijgt, de prijzen van eerste levensbehoeften en nutsbedrijven de pan uitrijzen en de bloeddruk van de gewone burger abnormaal hoog wordt door dit alles, zwelt het volksprotest dagelijks aan, tot wel 10.000 personen. De demonstratie van donderdagochtend is afgelast en een avondwandeling geworden voor vele duizenden op het Plein tegenover het Paleis en de Assemblee . Vrijdag wordt een rustdag en zaterdag is het weer actiedag.

Team Organic
De meeste mensen zijn blij dat er eerlijke, fiere, ontwikkelde Surinamers zijn opgestaan die zich op organische wijze verenigd hebben om van de regering te eisen hun corruptie en vertrapping van de mensen te beeindigen. De Organic leiders zijn: Sergio Gentle en Raoul Hellings beiden jurist en bestuursleden van de Politie vakbond, de activisten Maisha Neus, Dave van Aarde en Marleen Cameron, die intelligente influencers zijn, er op uit om een grondige maatschappelijke verbetering te brengen.

Organic movement
Onder leiding van Team Organic demonstreren dya dya Sranansma, moedige en sterke Surinamers dat wij vredig zullen blijven protesteren tot de regering enkele simpele anticorruptie eisen met een pennestreek in orde heeft gemaakt. Dan volgt een nationale openbare dialoog, waarbij de regering een tijdlijn krijgt om zaken recht te trekken. Un weri, un weri, Chan e dyiem mankeri, We zijn moe (2x) van Chan3ka, hij verwondt ons, scanderen de protesterende Surinamers. En ze zingen Get up, stand up, stand up for your right, met Bob Marley en Poti sma ini Sranan e pina sote, met Touwtjie.

Pennestreek: 1 week
Nu of nooit, nu of nooit is ook wat de demonstranten roepen. Het betekent President Santokhi je verandert het beleid nu, of je komt nooit meer in het machtscentrum. De demonstrerenden eisen dat hij met zijn handtekening en zijn family & friends benoemingen op het kabinet en in Raden van Commissarissen ongedaan maakt en perceel uitgiftes van Sabaku projekt (Paramarbo Noord)en in Kronenburg(Commewijne) eveneens.

Verder moet het afgekondigde generaal pardon voor hout- en boswetovertreders gelijk stoppen. Geld en deskundigheid voor premature babies (3 dode babies wegens geldgebrek) en covidtoelage zorgpersoneel moet eindelijk uitbetaald worden. Energie en brandstof prijzen moeten gelijk omlaag (bij transparantie zal blijken dat de hoge prijs met corruptie berekend is, Sranan Peyri). De ministers van Financieen, Armand Achaibersingh moet op non actief gesteld worden evenals Dinotha Vorswijk en de directeur van de Hakrinbank (wegens molest) aangezien 60% van deze bank in handen van de Staat is.

DNA

De Nationale Assemblee moet de wet tegen Seksueel Molest op de werkvloer aannemen, alsook de Wet Openbaarheid van Bestuur vanwege de transparantie en anti corruptie die de regering, coalitie en oppositie zegt na te streven en beloofde.

Bedrog
Bovenstaande punten kunnen in een week, maar ondanks belofte van Brunswijk voor het terugdraaien van benoemingen van zijn broer Leo Brunswijk afgelopen woensdag en beloftes hierover van president Santokhi een jaar geleden in een Nederlands programmma met Surinaamse studenten. Hierboven waren 8 eisen en beloften die in een 1 week nagekomen kunnen worden.

Eisen komende maanden
Er zijn nog 3 eisen : de minister van Financieen Achaibersingh op non actief stellen en naast het politioneel onderzoek ook een intern onderzoek doen naar de diefstallen van 49 miljoen SRD via Financieen en de Centrale Bank evenals intern onderzoek bij Grondbeleid en Bosbeheer. De politie moet de Hakrinbank molest aanklachten onderzoeken, nadat de directeur op non actief is, niet een RVC commissie. Ook moet er geld vrij gemaakt worden voor het onderwijs. Handelaren moeten aangepakt worden wegens prijsopdrijving en woekerwinsten. Al deze zaken moeten deze maand nog starten.

Nu of nooit
Nu uw beloftes waarmaken, of nooit meer de macht krijgen zegt het volk. Team Organic, de COL met 17 bonden en vele duizenden volgers, waaronder ook 60 plusserrs zijn bereid dagelijks door te demonstreren, zelfs alles plat te leggen (nationale staking)om de regering tot verbetering te dwingen. Strey de’f strey, wi no sa frede zingen de demonstranten het volkslied en zij menen dat 100%. Vergis je niet Surinamers hebben Premier Pengel en President Wijdenbosch middels stakingen laten opstappen. Zij zullen het demonstreren desnoods maandenlang volhouden tot deze regering hun beloften nakomt of opstapt om plaats te maken voor een zakenkabinet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSurinamers eisen verbetering van de regering, nu!