zondag 19 mei 2024
27.7 C
Paramaribo
21.9 C
Amsterdam
2.3
(3)

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

lees ook ...

Poetsmaand van de JTV

Jaarlijks houdt de Stichting Jeugdtandverzorging een Nationale Poetsdag op 7 mei. In het verlengde daarvan is er een Poetsmaand ontstaan. Tijdens deze maand promoot de stichting op verschillende plekk...

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de koopkracht gedaald is. In 2020 en 2021  was de inflatie rond de 60%. In 2022 61% en in 2023 rond de 32 %. Dat is in totaal ongeveer 400 procent inflatie, met andere woorden het salaris van loontrekkers is zwaar in waarde gedaald.  

Armoede bestrijding?

Door de Nationale Assemblee zijn de vele miljoenen srd. extra voor het Kabinet van de president goed gekeurd die voor armoedebestrijding gebruikt zouden worden. Heeft u daarvan iets gemerkt? Ja, de first lady is een broodjes project voor arme schoolkinderen gestart in het district Wanica, waar de kiezers van haar echtgenoot wonen. Maar verder dan 1 belegd broodje per arm kind op de 5 schooldagen per week reikt het niet. En er zijn nog 9 districten, waar de nood ook hoog, zo niet hoger is.

Hadden de slim stemmers geweten dat men op deze manier te werk zou gaan? We denken het niet.

Sociale Zaken

Het ministerie van Sociale Zaken (SoZa) is verantwoordelijk voor het in kaart brengen van mensen die ondersteuning moeten krijgen. We zijn vier jaar verder en nog steeds is men bezig en weet men niet wie allemaal  ondersteuning nodig heeft, dat hebben we vaker persoonlijk van slachtoffers kunnen horen in de stad.

Door Action Nieuws Nickerie te volgen weten we ook dat de verdeling van koopkracht versterking en verstrekking van Basis Zorg kaarten daar helemaal niet klopt volgens de armen die zich in wanhoop komen aanmelden bij meneer Mones, de Nickeriaan die dit nieuwsmedium bemand.

De vorige, onervaren minister maakte er een potje van, hij werd  vervangen door Inez Pane (M.A.), die zeker wel een knapkop is, en 8 jaar ervaring heeft als ambtenaar van Regionale Ontwikkeling. Pane is ook de dochter van de kapitein (dorpshoofd) van Christiaankondre (Galibi) het grootste en meest welvarende Cariben dorp dat 300 zielen telt, maar of ze het inzicht en overzicht heeft om het ministerie te leiden als jonge vrouw van even over de 30, valt te betwijfelen.

Foute prioriteiten

De prioriteiten van deze regering zijn niet voor het volk; die krijgen slechts beloften over onnodige zaken zoals in Nickerie een brug naar Guyana waarvan de kosten zogenaamd gedeeld zullen worden met dat land dat onterecht een deel van West Suriname (het plaatsje Tigri) bezet houdt sinds 1968.

Ook een nieuwe markt van miljoenen US dollars en een diepzee haven zijn Nickerie beloofd. Het hoe en waarom en wanneer worden er dan niet bij vermeld. Intussen is er in dit district, waar 95% van het hoofdvoedsel van Suriname, rijst geplant wordt al decennialang behoefte aan goede sluizen en waterpompen om de afwatering en bevloeiing van de rijstarealen te regelen, maar daar is nauwelijks aandacht voor.

Ook worden er honderden hectares aan grond gegeven aan de rijkste boeren (VHP sponsoren) maar de arme boeren krijgen niet eens een tien hectaren voor hun volwassen kinderen. Ook de padi prijzen zijn sinds jaar en dag een probleem voor de boeren, die hun schulden niet kunnen betalen omdat de pelmolenaars hun te weinig betalen.

Meest reizende president

Komende week vertrekt de president voor elf dagen op staatsbezoek naar China. Waarom zolang het land verlaten, bovendien met een delegatie van 24 personen die elk 250 euro per dag aan daggelden krijgen? De enige wijze waarop Chan Santokhi in het Caribisch gebied opvalt is omdat hij de best betaalde en meest reizende president is, van een land waar de meeste cocaïne doorvoerhandel plaatsvindt.

Ondertussen treffen de bezuinigingsmaatregelen en de forse verhogingen van de prijzen voor nutsvoorzieningen de zwakkeren het hardst. Maar de regering duwt die gewoon door de strot van de bevolking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSurinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)