Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname zit diep in de schulden; aan buitenlandse leningen alleen 1,6 miljard euro

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

De vorige regering onder leiding van Desi Bouterse heeft flink huis gehouden. De totale schuld van Suriname bedraagt meer dan 2,5 miljard euro. Alleen aan buitenlandse leningen een bedrag van ruim 1,6 miljard euro, 840 miljoen euro aan binnenlandse schuldverplichtingen en 140 miljoen euro aan binnenlandse schulden. Er zijn intussen 123 buitenlandse leningen in beeld gebracht. President Chan Santokhi heeft op een persconferentie een beeld gegeven van de schuldpositie van het land. De regeringsleider spreekt van een financiële catastrofe.

Volgens Santokhi heeft zijn regering het absoluut niet gemakkelijk. Dit is allemaal de schuld van de regering Bouterse-Adhin. De eerste burger van Suriname vindt de situatie nu sabotage van de hoogste orde en dit doe je niet als regering met het volk.

3,4 miljard euro niet verantwoord

Voor dit jaar heeft het land een achterstand van 36,5 miljoen euro in betalingen van rente en het aflossen van buitenlandse leningen. Meer dan 3,4 miljard euro die de regering van Bouterse-Adhin de afgelopen tien jaar heeft ontvangen, blijkt onvindbaar. Ook werden er een half jaar voor de verkiezingen van 25 mei ruim 3.600 ambtenaren aangenomen, waardoor er nog eens bijna 7 miljoen euro aan kosten per maand worden gemaakt.

In de afgelopen tien jaar heeft de vorige regering meer dan US$ 4 miljard ontvangen. Het staatshoofd heeft geen idee waaraan het geld is besteed. Zo zijn de meeste infrastructurele projecten gefinancierd uit leningen van China en niet uit de US$ 4 miljard. Het onderzoek is nog gaande om na te gaan wat er met het geld is gebeurd. Net als het volk vraagt ook deze regering zich af hoe de inkomens de afgelopen tien jaar zijn besteed, zegt Santokhi. Bijna alle rijkdommen van het volk zijn volgens Santokhi verpand of zijn weggegeven zonder voordelen voor de bevolking.

Ernstige mismangement

De huidige regering heeft ook gekeken naar het financieel-economisch management van regering-Bouterse. Geconcludeerd wordt dat er sprake is van ernstige mismanagement. De administratie van het COVID-19 Noodfonds van SRD 300 miljoen kan nog steeds niet gepresenteerd worden, waardoor er geen uitleg is waaraan het geld is besteed. De voorlopige conclusie is dat de SRD 300 miljoen niet verantwoord kan worden.

Het staatshoofd geeft ook aan dat royalty-betalingen van US$ 65 miljoen op jaarbasis gebruikt worden om schulden af te lossen en zijn als onderpand gegeven. “Er zijn geen inkomsten voor de staat”, benadrukt hij. Goud dat bestemd is voor de ontwikkeling van de diverse sectoren en het volk is allemaal verpand waardoor het niet de staat toekomt, zei Santokhi.

Hoefdraad

Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 10 juli aan de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) de opdracht gegeven SRD 272.9 miljoen over te maken naar een rekening van een woningbouwfonds. Dit bedrag zou dan niet ter beschikking zijn van de nieuwe regering. Hierdoor dacht men dat de salarissen over juli niet zouden worden betaald. De brief heeft de SPSB ontvangen op de dag van de inauguratie van de president. Toch heeft de directeur van SPSB, Ginmardo Kromosoeto, het geld overgemaakt. Er worden passende maatregelen tegen de directeur voorbereid. 

Santokhi werd op 16 juli ingezworen als staatshoofd en volgt Desi Bouterse op. Hij was tien jaar de eerste burger van Suriname. “Het komt goed met Suriname. We geven u een prachtig land terug. W’o set’ en baka.”

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjaki
dinsdag 4 augustus 2020 05:06

Hoefdraad is gevlucht zijn secretaresse is op Schiphol aangehouden en terug gestuurd naar Suriname. Niet de juiste papieren. Ze beginnen allemaal weg te vluchten. SLM brengt ze met valse papieren weg. Maar Bouterse zit gewoon in het land. Hij is toch hoofd verantwoordelijk voor wat hoefdraad deed. ? . Ze willen hoefdraad maar durven Bouterse niet te halen wat voor shit is dit miljarden weg en waar is het. Vraag Bouterse op de man af. Poepzakken poëzie zwak..

Suniel
dinsdag 4 augustus 2020 05:11

Het volk is kapot ..waar is het geld?Dit kan toch niet?. De 1 heeft vliegtuigen helikopters auto’s huizen. Land erf percelen kavels en zoveel meer mensen. Vrienden onderling verdeeld. En het volk heeft niets

Koemaar
dinsdag 4 augustus 2020 05:59

Misschien kan een rijke persoon in Nederland Suriname helpen er zijn bedrijven als Heineken die miljarden hebben. 1 miljard zouden ze een groot fabriek in Suriname kunnen neerzetten. Probeer bedrijven te benaderen die dichterbij Amerika zitten in Suriname om strategie het te benaderen.. Bedrijven moeten gaan investeren in Suriname om dit probleem op te lossen. Maar kijk ook wat je terug kan vorderen bij oude regering

Ludwig
woensdag 5 augustus 2020 18:56

Ja dat wil ik niet horen. De nieuwe president had al een beeld en tijdens zijn campagne gaf hij dit al aan maar ik zeg jij wist dat maar toch wou jij gaan zitten en nota bene reclama gemaakt dat jij Suriname binnen 200 dagen op schema zou krijgen.

Dat heeft hij het volk beloofd en wat is er allemaal gebeurt het volk is er in getrapt.

Meneer Santoki geen gelul over dit of dat jij moet het nu doen…..proved meneer de PresidentAdvertentie

Suriname

Surinaamse regering evalueert ontwikkelingen normalisatie vandaag

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Dna

De regering vergadert vandaag wederom met het COVID Managementteam en het Outbreak Managementteam om de ontwikkelingen in verband met de normalisatie te evalueren. Dit zei president Chan Santokhi gisteren in het parlement. Volgens de regeringsleider zullen er beslissingen genomen moeten worden, waarbij afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen, de keuze moet worden gemaakt tussen het voortzetten van het proces tot normalisatie met uitbreiding van de protocollen of het terugdraaien van enkele protocollen.

Het staatshoofd zei verder dat ook het beheersen van de COVID-19-verspreiding in Suriname, een prioriteitsgebied is binnen de urgentiefase. In de samenleving was er grote behoefte aan normalisatie en die fase is recent ingegaan. Het proces van normalisatie is ingezet op basis van dialoog, consensus en wederzijds begrip tussen alle betrokken partijen.

In samenwerking met de betrokken marktpartijen heeft het ministerie van Volksgezondheid protocollen ontwikkeld. Momenteel wordt een daling in het aantal COVID-19-gevallen waargenomen. Dit betekent volgens de president, dat de maatregelen die de regering heeft genomen op basis van overleg en dialoog, en ook het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers, hebben gewerkt.

Volgens de COVID-19-website waren er gisteren 20 gevallen van besmetting en is het aantal actieve coronagevallen gedaald van 416 naar 315. Er viel gisteren wel een dode te betreuren. Het sterftecijfer is gestegen naar 96. Opvallend is ook het aantal personen dat in een dag hersteld is verklaard. Dit aantal bedroeg gisteren 120.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Sociaal Vangnet Santokhi/Brunswijk

Geplaatst

op

Chan Ronnie 3

Minister Armand Achaibersing van Financien & Planning maakte zojuist  bekend in het parlement dat  de bedragen voor de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), Algemene Kinderbijslag (AKB) en Sociale Bijstand per 1 november worden verhoogd. De AOV gaat van SRD 525 per maand naar SRD 750 per maand. De Kinderbijslag wordt van SRD 50 verhoogd naar SRD 75 en de Financiele Bijstand aan de  minderdraagkrachtigen gaat van SRD 375 naar SRD 500. per maand.

“Dit zijn maatregelen die de overheid gaat treffen als sociaal vangnet voor de groeperingen die het moeilijk gaan hebben in de tijden van crisisbeheersing. Ze staan los van de Covid-ondersteuningen”, zei de minister. De minister gaf verder aan dat de regering liever de zwakkeren ondersteund met geld, maar waar het niet anders kan, komt de regering in met voedselpakketten. De heffingskorting op de lonen die van SRD 125 was opgetrokken naar SRD 750 wegens Covid-19, blijft hetzelfde

De regering heeft vandaag ook een aantal besparing- en bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De Solidariteitsheffing van 10% gaat in per 1 januari 2021 voor de periode van 1 jaar. Inkomensgroepen vanaf SRD 12.500 zullen hiermee belast worden. “Als iemand SRD 20.000 verdient, wordt SRD 12.500 normaal belast en de resterende SRD 7.500 wordt met 10% extra belast. Verder worden de subsidies aan de EBS, groot SRD 1 miljard, teruggebracht met 75%. Ook wordt er afgestapt  van objectsubsidie en zal er aan subjectsubsidie worden gedaan. De stroomprijzen zullen hoogstwaarschijnlijk omhoog gaan vanwege de subsidie die met 75 % wordt vermindert. Het overheidsapparaat zal met 10% moeten bezuinigen. De omzetbelasting op importen gaat van 10% naar 12%. Ook de heffingskorting bij importen van halffabriekaten wordt geheroriënteerd. Er komt een aanpassing van de grondhuur en er zal grondconversie in gang worden gezet.

 

Het Sociaal Vangnet:

Verhoging Aov van SRD525.  naar SRD 750. per 1 november 2020

Verhoging AKB van SRD 50. naar SRD 75.  per 1 november

Verhoging  Financiële Bijstand van SRD 375. naar SRD 500. per 1 november

Continuering Fiscale Heffingskorting van SRD 750.  tot het moment van  invoering BTW

Voedselpakketten  SRD 200.000.000 per jaar ter beschikking

Verschuiving van Object- naar Subject subsidie voor elektriciteit, drinkwater kookgas en openbaar transport voor zwakke huishoudens

culturu.com

Lees verder

Meest gelezen