In de afgelopen periode is het elektriciteitsverbruik in het land met 11% gestegen, voornamelijk door een toename in huishoudelijk gebruik. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning lichtte tijdens een persconferentie toe dat deze toename samenvalt met een uitdagende periode van droogte, waardoor de Afobakastuwdam niet in staat is om voldoende stroom te leveren.
Om het stroomaanbod op peil te houden, is de overheid genoodzaakt extra brandstof aan te schaffen, wat de vrees voor een mogelijke schaarste aan elektriciteit aanwakkert. Deze situatie doet zich voor terwijl de overheid actief werkt aan het terugdringen van de miljarden SRD’s aan subsidies voor elektriciteit, een stap die ook vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt vereist.
Het plan is om de jaarlijkse subsidie aan het Energiebedrijf Suriname (EBS) terug te brengen van SRD 4.5 miljard naar 2.4 miljard tegen het einde van het jaar, wat uiteindelijk zal leiden tot een stijging van de stroomtarieven met 68%. Raghoebarsing benadrukt het belang van energiebesparing, zowel voor de portemonnee van de burger als voor het land. Hij kondigde aan dat de EBS en de Energie Autoriteit Suriname voorlichting zullen bieden over hoe men zuiniger kan omgaan met energie.
Tegelijkertijd merkt de minister op dat de capaciteit van de EBS uitgebreid moet worden om toekomstige schaarste te voorkomen en dat er nieuwe kansen liggen op het gebied van zonne-energie. Een recente bijeenkomst bracht aan het licht dat overheids- en parastatale bedrijven samen meer dan SRD 600 miljoen aan onbetaalde rekeningen hebben uitstaan bij de EBS.
Raghoebarsing erkent het belang van het vereffenen van deze schulden en stelt dat de overheid haar financiële verplichtingen zal nakomen, hoewel prioriteiten stapsgewijs worden aangepakt.