Suriname heeft op 26 september 2024 deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de “Internationale Dag voor de totale uitbanning van kernwapens”, tijdens de high level week van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Deze bijeenkomst in New York stond in het teken van het bevorderen van wereldwijde vrede en veiligheid door middel van ontwapening.
Tijdens de herdenking spraken verschillende internationale vertegenwoordigers zich uit over de toenemende dreiging van kernwapens. “De ontwikkeling en het dreigement van het gebruik van kernwapens bereiken een gevaarlijk hoogtepunt dat moet worden gekeerd in het belang van toekomstige generaties”, was de boodschap die veel sprekers benadrukten.
In zijn toespraak onderstreepte Suriname zijn inzet voor wereldwijde ontwapening, met bijzondere aandacht voor het naleven van internationale verdragen. Ambassadeur Sunil Sitaldin, Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, vertegenwoordigde het land en benadrukte dat Suriname zich niet alleen richt op de ontwapening van kernwapens, maar ook op andere massavernietigingswapens, zoals chemische en biologische wapens.
Suriname trad in 1993 toe tot het Verdrag inzake Biologische Wapens (BWC) en zette in 2023 belangrijke stappen in het nakomen van zijn verplichtingen door de oprichting van de Surinaamse Non-Proliferatie Autoriteit (SNA). Deze autoriteit speelt een essentiële rol bij het toezicht op biologisch materiaal en onderhoudt nauwe banden met internationale instanties zoals het VN-Bureau voor ontwapening.
Daarnaast besteedde Suriname aandacht aan regionale ontwapeningsinspanningen, zoals de oprichting van kernwapenvrije zones. Deze zones zijn van cruciaal belang voor de bevordering van vrede en stabiliteit in de regio. Suriname sprak zijn steun uit voor het Verdrag van Tlatelolco, dat kernwapenvrije zones in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bevordert.
De Surinaamse delegatie onderstreepte het belang van internationale samenwerking, niet alleen op het gebied van ontwapening, maar ook voor educatie en bewustwording over de gevaren van kernwapens. De focus op het promoten van een cultuur van vrede en ontwapening onder toekomstige generaties was een belangrijk speerpunt in de toespraak van Suriname.