Zeven voortvluchtige Brazilianen, die betrokken waren bij een internationaal crimineel netwerk, zijn door Suriname uitgezet en teruggestuurd naar hun thuisland. Deze actie volgde na maandenlang onderzoek en samenwerking tussen Surinaamse en Braziliaanse justitiële autoriteiten als onderdeel van de grootschalige operatie ‘Operação Maré Segura’ (Operatie Veilige Getijden).
De operatie, gestart door de Braziliaanse Federale Politie in juni, was gericht op het ontmantelen van een netwerk dat zich bezighield met smokkel, witwaspraktijken en illegale handel. Suriname bleek een van de landen te zijn waar de criminele organisatie actief was. De eerste fase van de operatie vond plaats op 11 juni in de Braziliaanse staten Pará en Maranhão, waar vier personen werden gearresteerd en ruim 50 miljoen Braziliaanse real (ongeveer 9,2 miljoen Amerikaanse dollar) aan bezittingen in beslag werd genomen, waaronder voertuigen en elektronica.
Op woensdag 9 oktober werden zeven leden van dit netwerk, die zich vermoedelijk maandenlang in Suriname hadden schuilgehouden, gearresteerd door het Justitieel Interventie Team (JIT), met steun van de Militaire Politie. De Braziliaanse Federale Politie vervoerde de verdachten vervolgens per vliegtuig terug naar Brazilië.
De arrestanten worden verdacht van ernstige misdrijven, waaronder witwassen, smokkel en belastingontduiking. Tijdens het onderzoek werden verschillende ondernemingen in Paramaribo, waaronder ‘Belem Import & Export’, onderzocht. Een van de gearresteerden, M.D.J.Q., speelde naar verluidt een centrale rol in de illegale activiteiten in Suriname. Het netwerk gebruikte meer dan 25 illegale schepen om goederen te smokkelen, waaronder alcohol en luxe producten, en stond in verband met een breder crimineel netwerk in Latijns-Amerika.
Informatie die het Justitieel Interventie Team ontving van de Braziliaanse autoriteiten wees erop dat de voortvluchtige verdachten zich in Suriname ophielden. De daaropvolgende inlichtingenoperatie, uitgevoerd in nauwe samenwerking met Brazilië, leidde tot de arrestaties. Het criminele netwerk werd gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid van Suriname en de regio, waardoor de Surinaamse autoriteiten besloten de betrokkenen tot “persona non grata” te verklaren.
De complexiteit van het uitzetten van zo’n grote groep via een commerciële vlucht leidde ertoe dat de Surinaamse autoriteiten hulp vroegen aan de Braziliaanse Policia Federal, die op 9 oktober met een speciaal vliegtuig de zeven Brazilianen terugbracht naar hun land.
En.. wat vond je van dit artikel?