donderdag 18 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname zet vluchten van en naar Haïti stop

lees ook ...

Predators can’t count on nation’s trust

 So many people in the country are dissatisfied. They had hope that things would be better after the election on 25 May 2020. But it is only despair, anger, disappointment and sadness. The division in...

Vluchten van en naar Haïti zijn door de regering voor onbepaalde tijd stopgezet. Dit besluit volgt na aanbevelingen gedaan in het rapport dat de eerder dit jaar door president Chandrikapersad Santokhi ingestelde presidentiële commissie heeft opgesteld. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat zowel inbound als outbound vluchten zijn verboden.

De gemeenschap wordt opgeroepen om waakzaam te zijn en zich niet in de maling te laten nemen. Er zullen zware boetes volgen voor bedrijven en vliegmaatschappijen, die vluchten naar het land aanbieden. Enkele maanden terug ontstond er binnen de gemeenschap deining over de influx van grote groepen Haïtianen naar Suriname. Het vermoeden bestond dat zij met vervalste documenten afreisden om uiteindelijk via Frans-Guyana Europa als eindbestemming te bereiken. Mogelijk zou er ook sprake zijn van mensensmokkel.

President Santokhi stelde daarop commissie in om onderzoek te verrichten. Deze commissie die geleid wordt door voormalig politiecommissaris Humphrey Tjin Liep Shie heeft verschillende personen en instanties gehoord. Ook verschillende overheidsinstanties waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn gehoord in verband met de afgifte van visa en andere Covid-19-documenten.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat er heel wat kinderen op de vluchten zijn meegekomen onder Franse documenten, waarvan er onduidelijkheid bestaat en geen bewijs is dat het om originele stukken gaat. “Er zal nog verder onderzoek hieromtrent plaatsvinden. Het staatshoofd is aanbevolen een speciale commissie te benoemen die onderzoek zal doen ten aanzien van het vreemdelingen- en immigratiebeleid.

Niemand mag van en naar Haïti gebracht worden. Er zijn helemaal geen vluchten toegestaan. Geen charters en ook geen reguliere vluchten. De politieke omstandigheden in Haïti zijn ook meegenomen. Het is vrij rommelig en er is een situatie van onzekerheid, zegt de minister.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname zet vluchten van en naar Haïti stop