donderdag 17 april 2025
28 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname zet stappen naar duurzame financiering van biodiversiteit

lees ook ...

President Santokhi opent modern ministerieel gebouw aan Rode...

Er is een mijlpaal bereikt voor het ministerie van Volksgezondheid. Op maandag 14 april 2025 is het nieuwe hoofdkwartier aan de Rode Kruislaan feestelijk geopend door president Chandrikapersad Santokh...

Om biodiversiteitsbehoud in Suriname structureel te financieren, organiseerde het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) samen met het United Nations Development Programme (UNDP) een Inception Workshop over het Biodiversity Finance Initiative (BIOFIN). Tijdens de bijeenkomst in Courtyard Marriott kwamen zo’n 50 vertegenwoordigers uit diverse sectoren bijeen om strategieën te bespreken voor duurzame financiering van natuurbescherming.

De workshop werd geopend door Ritesh Sardjoe, directeur van Milieu, die benadrukte dat Suriname op een cruciaal moment staat. “Economische ontwikkeling en duurzaam milieubeheer moeten hand in hand gaan. De uitdagingen op milieugebied zijn te groot om alleen door de overheid te worden opgelost. Samenwerking is noodzakelijk om effectieve oplossingen te vinden,” stelde hij.

BIOFIN is een wereldwijd UNDP-programma dat landen helpt bij het analyseren van biodiversiteitsuitgaven, het in kaart brengen van financieringstekorten en het ontwikkelen van innovatieve strategieën. Dit kan onder meer via belastingmaatregelen, subsidies, private investeringen en eco-toerisme. In Suriname sluit het initiatief aan op de Green Development Strategy (GDS) 2025-2050, die een evenwicht wil creëren tussen economische groei en natuurbehoud.

Volgens Priscilla Miranda, directeur van Spiral Strategic Consulting, biedt BIOFIN niet alleen inzicht in financieringsmogelijkheden, maar ook in de ontwikkeling van beleidsmatige en juridische instrumenten om duurzame financiering mogelijk te maken.

Tijdens de workshop werd besproken hoe zowel de publieke als private sector kunnen bijdragen aan biodiversiteitsfinanciering. Naast een analyse van de huidige biodiversiteitsuitgaven, wordt gewerkt aan een concreet biodiversiteitsfinancieringsplan. Dit plan moet niet alleen bijdragen aan het behoud van Suriname’s unieke ecosystemen, maar ook economische kansen creëren.

De implementatie van BIOFIN stelt Suriname in staat om zijn CO₂-negatieve status te behouden en tegelijkertijd duurzaam economisch te groeien. “Plannen zoals de GDS en het nationale biodiversiteitsactieplan kunnen pas echt impact hebben als er structurele financiële middelen zijn,” aldus Sardjoe.

Met de uitkomsten van de workshop wordt nu de volgende fase van BIOFIN voorbereid, waarbij wordt gekeken naar concrete financieringsopties en samenwerkingsverbanden om biodiversiteit op lange termijn te ondersteunen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname zet stappen naar duurzame financiering van biodiversiteit