dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname zet stappen in nucleaire veiligheidscontroles

lees ook ...

Boekwerk behaalde doelen regering Santhoki-Brunswijk

Vier jaar geleden ontstond officieel de regering Santhoki-Brunswijk na de inauguratie. Om dit te gedenken heeft de president op zaterdag 13 juli jongstleden een boekwerk aan de samenleving gepresentee...

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 oktober 2023 vond in Hotel Torarica een workshop plaats over de implementatie van nucleaire controles in Suriname. De workshop werd georganiseerd door het ministerie van Energie in Amerika, het Nationaal Nucleair Beveiligingsadministratie, het Bureau voor Internationale Nucleaire Veiligheidscontroles in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) en het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationaal Bedrijfsleven en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Tijdens de workshop stond het belang van IAEA-veiligheidsovereenkomsten centraal, evenals de rol van het Aanvullend Protocol (AP), het opstellen van het initiële inventarisatierapport voor rapportage onder het gewijzigde AP, het begrijpen van de rol van een staatsautoriteit bij het implementeren van nucleaire veiligheidscontroles en het benutten van bestaande middelen die al aanwezig zijn in Suriname om de implementatie te waarborgen.

Miriam Mac Intosh, directeur Buitenlandse Zaken van het ministerie van BIBIS, sprak tijdens haar openingstoespraak haar waardering uit voor het partnerschap met de Verenigde Staten van Amerika, via de Nationaal Nucleair Beveiliging Administratie van het ministerie van Energie en het Internationaal Engagementprogramma voor nucleaire veiligheidscontroles. Ze benadrukte dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan ontwapening van massavernietigingswapens.

“Dit standpunt wordt weerspiegeld in het feit dat het land partij is bij belangrijke internationale ontwapeningsverdragen, zoals het verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens. De nucleaire veiligheidscontroles van de IAEA vormen een fundamenteel onderdeel van het nucleaire non-proliferatieregime,” aldus directeur Mac Intosh.

Ze gaf ook aan dat Suriname op 31 oktober 2022 een belangrijke stap heeft gezet om het Aanvullend Protocol met het IAEA te wijzigen. Hiermee heeft Suriname haar inzet voor het bevorderen van de internationale veiligheid en mondiale non-proliferatie-inspanningen laten zien. Ze moedigde de deelnemers aan om deze gelegenheid aan te grijpen om te communiceren, van elkaar te leren en ook de tijd te nemen om vragen te stellen over de veiligheidsmaatregelen en technische aspecten, en om partnerschappen aan te gaan.

“Een effectief veiligheidssysteem – opgebouwd door duurzame partnerschappen en samenwerking met de IAEA – is een cruciaal onderdeel van het mondiale non-proliferatieregime en jullie maken allemaal deel uit van het versterken van dat systeem,” besloot de directeur.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname zet stappen in nucleaire veiligheidscontroles