Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname wordt volledig ondersteund door Nederlandse regering; 3.5 miljoen euro voor COVID

Geplaatst

op

Minister Ramdin En Collega Blok

De Nederlandse regering zal op diverse gebieden samenwerken met Suriname. Er zijn tijdens de eerste formele werkbespreking tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn collega van Nederland, Stef Blok, concrete toezeggingen gedaan. De Nederlandse minister zou hebben aangegeven het te waarderen dat Suriname gauw gevolg heeft gegeven aan de gesprekken die gevoerd zijn tussen president Chan Santokhi en premier Mark Rutte en dat Nederland de nieuwe Surinaamse regering volledig ondersteunt.

Er wordt begonnen met de samenwerking en ondersteuning tussen Justitie en Politie en de Rechterlijke Macht. Ook de gezondheidszorg mag uitkijken naar ondersteuning vanuit Nederland, voornamelijk de strijd tegen COVID-19 en de impact daarvan op de Surinaamse gemeenschap en economie. Op het gebied van financiën en economie zullen investeerders aangetrokken worden en zal het bedrijfsleven in Suriname gestimuleerd worden om investeren in Suriname aantrekkelijke te maken. Bovendien zijn op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij diverse mogelijkheden geïdentificeerd, die verder uitgewerkt zullen worden.

Suriname moet een gedetailleerde inventarisatie van de behoefte opstellen. Dit zal gebeuren op hoog ambtelijk niveau tussen beide landen en zal in Paramaribo plaatsvinden in oktober. Ook de voorbereidingen zullen in oktober plaatsvinden met een interdepartementale ploeg en een technische commissie.

3.5 miljoen euro voor COVID

Daarnaast is tussen de Centrale Bank van Nederland en Suriname overleg geweest om de geldtransporten te hervatten, wat ondersteunend zal werken naar het Surinaamse bankwezen. Verder is afgesproken dat ten aanzien van COVID-19 de Nederlandse regering 3.5 miljoen euro ter beschikking stelt voor medicatie en ander materiaal beschikbaar stelt. In samenwerking met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zal een prioriteitenlijst opgemaakt worden.

Diplomatieke betrekkingen

Verder is het belang van politiek en diplomatiek overleg op hoogste niveau aan de orde geweest, zowel op internationaal vlak als het gaat om de ondersteuning van elkaars kandidaturen, maar ook als het gaat om het indienen van posities. Afgesproken is dat de beide landen de diplomatieke betrekking op ambassadeursniveau vóór 25 november zullen realiseren.

Minister Ramdin heeft morgen een gesprek met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dit gesprek zal zich richten op het vrijkomen van 19.5 miljoen euro. In deze gaat het om resterende uitstaande verdragsmiddelen, meer bekend als ontwikkelingshulp. Na het werkoverleg is de Nederlandse pers breedvoerig geïnformeerd over het gesprek tussen de beide Buza-ministers.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Percy
maandag 24 augustus 2020 19:44

Dat had ik al gezegd, als er maar eerlijke mensen met een goed plan naar Nederland komen dan staat de deur wagenwijd open voor Suriname. Voor Nederland was het alleen maar afwachten tot de Crimineel Bouterse weg zou zijn als president. Dit is nog maar het begin, Nederland gaat vanaf nu veel meer samenwerken met Suriname. Er is nu een eerlijke president aan de macht die Nederland erkend. Ik ben blij, weer een stap de goede richting in. Ik hoor niets meer van Boefdraad. Die houdt zich wel erg stil. Hij laat andere voor hem opdraaien, wel een erg laf… Lees verder »

Percy
maandag 24 augustus 2020 20:03

Ik mis in dit artikel dat de surinaamse minster aan Blok heeft gezegt dat Suriname geen burgers uitlevert. Dan moeten ze die wet maar even veranderen, daar was Bouterse toch ook zo goed in om wetten in zijn voordeel te veranderen. Dan moet er maar even gestemd worden zodat Bouterse wel aan Nederland uitgeleverd kan worden. Ben benieuwd hoe snel Bouterse dan zal vluchten. Dus Shantoki, kom Nederland ook eens tegemoet en en verander de wet dan Suriname het beest Bouterse kan uitleveren aan Nederland die al een cel klaar heeft voor het Beest om zijn 11 jaar uit te… Lees verder »

Zwartje
maandag 24 augustus 2020 20:26

Ben heel blij hiermee. Yessss

Iron
maandag 24 augustus 2020 20:31

Prachtig. Suri name is geen land waar men moet vluchten als ze iets crimineel s hebben gedaan. Verander de wet.

Boutis
dinsdag 25 augustus 2020 17:17

Deze man gaat Suriname verkopen. Hik begint te zeggen Suriname hoeft geen excuses van Nederland. Slaven verleden. Is hij een creool weet hij wat een blakamang voelt om te zeggen geen excuus. Brunswijk moet hem gelijk op het matje roepen bij aankomst terug in Suriname. Shit. Laat hij naar Holland verhuizen dan. Wat likt hij in Suriname. Bouterse likt hun billen niet voor geld.Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen