maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname wint derde prijs in Law Moot Court competition

lees ook ...

Voormalige Surinaamse president Bouterse en mede-veroordeeld...

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat voormalig Surinaamse president Desi Bouterse en zes voormalige militaire functionarissen niet welkom zijn in de Verenigde Staten, samen met vier van hun fam...

De ‘International Law Moot Court Competition’, (Competitie waar men argumenten naar voren brengt in een casus, die in een bepaald wettelijk kader moeten passen), is een jaarlijks terugkerende competitie van de Caribbean Court of Justice(CCJ) die elk jaar georganiseerd wordt op het hoofdkantoor van de CCJ in Trinidad & Tobago voor studenten van de Caricom landen.

Dit jaar werd de competitie gehouden op 16 en 17 maart 2023 in Port of Spain, Trinidad & Tobago bij het hof zelf. Het team van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) ging voor op 16 maart 2023 tegenover de Universiteit van Guyana en won de derde prijs. Abygail Mohammedamin LLB, jurist op het Ministerie van Openbare Werken (OW) was één van de deelnemers uit de groep van AdeKUS.

De CCJ Moot is een Internationale juridische wedstrijd tussen een aantal universiteiten en law schools van de CARICOM-lidstaten. Deze competitie dient om studenten een breder inzicht te geven in de rechtspraak van de CCJ, die de bewaker is van het Herziene Verdrag van Chaguaramas. In totaal hebben 7 instituten deelgenomen, waarvan 4 universiteiten en 3 law schools.

Het onderwerp van de Moot Court is altijd gebaseerd op kwesties (altijd fictieve zaken) die voortkomen uit mogelijke schendingen van het herziene Verdrag van Chaguaramas. De studenten waren verplicht om mondelinge en schriftelijke argumenten voor te leggen aan het panel van rechters, die hun argumenten met de gebruikelijke striktheid onderzochten.

De AdeKUS studenten waren dit jaar de Defendant (verweerder) en ze kwamen uit tegenover de University of Guyana die de Claimant (verzoeker) waren. Dit is weer een mooie mijlpaal voor de AdeKUS en Suriname vooral waar Suriname een niet-Engelssprekend land is binnen de Caricom.

De AdeKUS ontvangt als winnend team voor elke student een certificaat en een Bronzen medaille van de CCJ. De deelnemers hebben een rijke dosis aan ervaring meegekregen en extra studiepunten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname wint derde prijs in Law Moot Court competition