Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname wil vooruitgang door middel van miljardenlening

Geplaatst

op

door

Suriname wil in de komende jaren gaan investeren in de infrastructuur en energievoorziening van het land. Het totaalbedrag van deze mega-investering zou daardoor meer dan een miljard Amerikaanse Dollar worden.

Dit grote geldbedrag heeft het in crisis verkerende land niet zomaar bij elkaar. Het geld zou moeten komen uit een lening van 1,8 miljard Amerikaanse Dollar door de Islamitische Ontwikkelingsbank ISDB. De Saudische bank verstrekt dit geld aan (deels) islamitische landen die in ontwikkeling zijn. Suriname is één van de 56 leden bij deze bank. Naast Suriname zijn onder andere ook Indonesië, Iran, Marokko en Nigeria lid.

De plannen voor het verbeteren van de infrastructuur en energievoorziening zijn recentelijk gepresenteerd. Hoofdzakelijk zullen er bruggen en wegen moeten worden aangelegd en zal het elektriciteitsnetwerk worden uitgebreid en vernieuwd. Dit alles moet er voor zorgen dat het bedrijfsleven een impuls krijgt en dat buitenlandse investeerders geïnteresseerd raken in Suriname.

President Bouterse geeft tijdens een persconferentie toe dat er de afgelopen decennia een potje van gemaakt is. Het land verkeert momenteel in een diepe crisis. Volgens hem moet Suriname nu de kans pakken die geboden wordt met deze miljardenlening. Bouterse zei dat er is geleerd van het verleden en dat we niet dezelfde fouten als voorheen moeten maken. Hiermee doelde hij op het vele ontwikkelingsgeld dat over de balk is gesmeten de afgelopen jaren.

De mogelijke lening van de ISDB zorgt niet direct voor een oplossing voor alle problemen. De grote monetaire crisis waar het land zich in bevind zal helaas niet opgelost zijn. Ook de heersende criminaliteit blijft momenteel nog een hoofdpijnpunt van de regering.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X