Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname wil vooruitgang door middel van miljardenlening

Geplaatst

op

Suriname wil in de komende jaren gaan investeren in de infrastructuur en energievoorziening van het land. Het totaalbedrag van deze mega-investering zou daardoor meer dan een miljard Amerikaanse Dollar worden.

Dit grote geldbedrag heeft het in crisis verkerende land niet zomaar bij elkaar. Het geld zou moeten komen uit een lening van 1,8 miljard Amerikaanse Dollar door de Islamitische Ontwikkelingsbank ISDB. De Saudische bank verstrekt dit geld aan (deels) islamitische landen die in ontwikkeling zijn. Suriname is één van de 56 leden bij deze bank. Naast Suriname zijn onder andere ook Indonesië, Iran, Marokko en Nigeria lid.

De plannen voor het verbeteren van de infrastructuur en energievoorziening zijn recentelijk gepresenteerd. Hoofdzakelijk zullen er bruggen en wegen moeten worden aangelegd en zal het elektriciteitsnetwerk worden uitgebreid en vernieuwd. Dit alles moet er voor zorgen dat het bedrijfsleven een impuls krijgt en dat buitenlandse investeerders geïnteresseerd raken in Suriname.

President Bouterse geeft tijdens een persconferentie toe dat er de afgelopen decennia een potje van gemaakt is. Het land verkeert momenteel in een diepe crisis. Volgens hem moet Suriname nu de kans pakken die geboden wordt met deze miljardenlening. Bouterse zei dat er is geleerd van het verleden en dat we niet dezelfde fouten als voorheen moeten maken. Hiermee doelde hij op het vele ontwikkelingsgeld dat over de balk is gesmeten de afgelopen jaren.

De mogelijke lening van de ISDB zorgt niet direct voor een oplossing voor alle problemen. De grote monetaire crisis waar het land zich in bevind zal helaas niet opgelost zijn. Ook de heersende criminaliteit blijft momenteel nog een hoofdpijnpunt van de regering.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen