Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname wil illegale Haïtianen opsporen

Geplaatst

op

Om toe te zien op de aankomst van Haïtianen naar Suriname zal er een speciaal team worden gestationeerd op de internationale luchthaven van Suriname. Dit zal gebeuren omdat er sinds maart dit jaar al meer dan elf duizend Haïtianen naar Suriname zijn gereisd. Velen van hen belanden in de illegaliteit. 

Veel van deze Haïtianen zijn op een toeristenkaart het land binnen gekomen maar hebben het land niet meer verlaten. De toeristenkaart is inmiddels verlopen en dus verblijven zij nu illegaal in Suriname. Een deel van de illegale Haïtianen zou doorgereisd zijn naar buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Zo’n negen duizend van deze personen zouden nog in Suriname verblijven. Veel van deze mensen zijn waarschijnlijk in de mensenhandel terecht gekomen. Volgens minister van Dijk-Silos wordt er gewerkt aan het opsporen van deze personen. Ook zal er worden uitgezocht hoe groot de groep precies is van het aantal mensen die naar buurlanden is doorgereisd. Doordat het ministerie van politie en justitie momenteel in geldnood zit wordt het lastiger om deze klus te klaren. Volgens van Dijk-Silos is er gewoonweg veel meer geld nodig om goed te functioneren. Ook wil zij bij de volgende begrotingsbehandeling bekijken of er meer geld vrijgemaakt kan worden om onder meer mensensmokkel en mensenhandel tegen te gaan. Chandrikapersad Santokhi van de VPH maakt zich zorgen om het lot van de Haïtianen. Volgens hem zijn deze mensen extra kwetsbaar doordat zij illegaal zijn. Hij wil dan ook van de verantwoordelijke minister van Dijk-Silos weten wat er met deze groep mensen gebeurd is.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |