Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname wil illegale Haïtianen opsporen

Geplaatst

op

door

Om toe te zien op de aankomst van Haïtianen naar Suriname zal er een speciaal team worden gestationeerd op de internationale luchthaven van Suriname. Dit zal gebeuren omdat er sinds maart dit jaar al meer dan elf duizend Haïtianen naar Suriname zijn gereisd. Velen van hen belanden in de illegaliteit. 

Veel van deze Haïtianen zijn op een toeristenkaart het land binnen gekomen maar hebben het land niet meer verlaten. De toeristenkaart is inmiddels verlopen en dus verblijven zij nu illegaal in Suriname. Een deel van de illegale Haïtianen zou doorgereisd zijn naar buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Zo’n negen duizend van deze personen zouden nog in Suriname verblijven. Veel van deze mensen zijn waarschijnlijk in de mensenhandel terecht gekomen. Volgens minister van Dijk-Silos wordt er gewerkt aan het opsporen van deze personen. Ook zal er worden uitgezocht hoe groot de groep precies is van het aantal mensen die naar buurlanden is doorgereisd. Doordat het ministerie van politie en justitie momenteel in geldnood zit wordt het lastiger om deze klus te klaren. Volgens van Dijk-Silos is er gewoonweg veel meer geld nodig om goed te functioneren. Ook wil zij bij de volgende begrotingsbehandeling bekijken of er meer geld vrijgemaakt kan worden om onder meer mensensmokkel en mensenhandel tegen te gaan. Chandrikapersad Santokhi van de VPH maakt zich zorgen om het lot van de Haïtianen. Volgens hem zijn deze mensen extra kwetsbaar doordat zij illegaal zijn. Hij wil dan ook van de verantwoordelijke minister van Dijk-Silos weten wat er met deze groep mensen gebeurd is.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Agrarisch bedrijf Nationaal Leger getraind in gebruik pesticiden

Geplaatst

op

door

Personeel van het agrarisch bedrijf Nationaal Leger (NL) is getraind in het verantwoord gebruik van pesticiden. Deze training, op het agrarisch bedrijf van NL te Von Freyburg in het district Saramacca, is verzorgd door de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Er is gekeken naar de manier waarop manschappen zichzelf en naaste omgeving kunnen beschermen tegen de nadelige effecten van pesticiden. Aan de manschappen is gepresenteerd wat er allemaal kan gebeuren bij het onbeschermd toedienen van pesticiden. Ondanks niet alle gevolgen direct zichtbaar zijn, komt het in sommige gevallen pas na enige tijd aan het licht. Met de manschappen is de manier van hoe te meten en hoeveel spuitvloeistof wordt gebruikt in de praktijk, uitgevoerd.

Door de leidinggevende ter plekke is aangegeven, dat het Nationaal Leger het boegbeeld moet zijn van hoe producten op een verantwoorde wijze worden geteeld. Het kan en dat moet met dit bedrijf waar gemaakt kunnen worden.

LVV-minister Rabindre Parmessar heeft de afdeling Bestrijdingsmiddelen het veld in gestuurd, om zoveel als mogelijk de samenleving te informeren over het verantwoord gebruik van pesticiden. Het ministerie wil hiermee de samenleving erop attenderen, om over te gaan tot het consumeren van veilig geteeld voedsel.

Lees verder

Suriname

Startsein bouw 200 woningen te Richelieu gegeven

Geplaatst

op

door

Er wordt steeds meer gebouwd in het district Commewijne. Te Richelieu is het startsein gegeven voor de bouw van 200 woningen. Dit is de eerste fase, want er zullen meer huizen verrijzen. “Men had geen geloof in dit woningbouwproject. Mensen vroegen hun geld terug, maar je ziet het resultaat vandaag. Er wordt een aanvang gemaakt”, zegt gewezen districtscommissaris van Commewijne Remy Pollack.  Hij is zelf initiatiefnemer van het project Housing District Commewijne.

Rajiv Ramsahai, die het district in het parlement vertegenwoordigt, zegt dat president Desiré Bouterse er alles aan doet om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Hij is ervan overtuigd, dat de regering zekerheid biedt aan de samenleving en heeft aangegeven dat momenteel in De Nationale Assemblée de wet Woningbouwfonds wordt behandeld.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne, zegt dat er weer een startsein voor een ontwikkelingsproject is gegeven in het district. “Dagelijks merken wij dat er bij mensen een behoefte is om een eigen woning te hebben. De regering laat hiermee zien, dat ze er alles aan doet om ervoor te zorgen dat personen in aanmerking kunnen komen. We streven dat dit project binnen niet al te lange tijd operationeel is. Wij moeten blijven werken aan de toekomst van dit district”, stelt de burgervader.  

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat een dak boven het hoofd van eminent belang is voor de ontwikkeling van de mens. “Kinderen kunnen beter opgroeien in een vertrouwde omgeving, die voldoet aan de minimale levensstandaarden. Deze regering werkt en we merken dat ze niet alleen werken, maar het samen doen met de gemeenschap.” Naast de woningen worden ook scholen gebouwd. Echter is het de taak van ons allen om dit te onderhouden, benadrukt Chotkan.

Lees verder

Meest gelezen

X