maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname werkt samen voor bestrijding transnationale georganiseerde misdaad

lees ook ...

Vernieling leidt tot nieuwe aanhouding voor recent vrijgelat...

V.A. (47), die recentelijk uit de gevangenis is vrijgelaten, is opnieuw gearresteerd en in hechtenis genomen wegens vernieling van een woning. De politie van Livorno heeft haar in hechtenis genomen na...

Tien samenwerkende landen in Zuid-Amerika hielden een ministeriële meeting in Brazilië  op 23 en 24 juni 2022. Het doel van de samenwerking is om middels regionale coöperatie de transnationale georganiseerde misdaad tegen te gaan. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol deed met een ondersteunende delegatie mee aan deze eerste bijeenkomst. 

De deelnemende landen hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen. In de ministeriële delegatie waren verder aanwezig, het hoofd van Forensische Opsporing, hoofdinspecteur van Politie Melvin Pinas en Wandena Dihal van de afdeling Wetgeving en Juridische Adviezen bij het ministerie van Justitie en Politie. De delegatie werd ter plekke ondersteund door de Surinaamse ambassade in Brazilië.

Minister Kenneth Amoksi en de Braziliaanse minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Anderson Torres hebben een vervolggesprek gevoerd over de samenwerking tussen de twee landen. Dit gesprek volgt na initiële gesprekken tussen de twee bewindslieden tijdens het bezoek van president Jair Bolsonaro aan Suriname. Er was in 2018 een MOU getekend tussen de twee landen voor justitiële samenwerking maar het document is nog niet in uitvoering gebracht.

De MOU zal samen met de samenwerkingsverklaring en actieplannen die overgenomen zullen worden van de Braziliaanse Federale Politie in uitvoering worden gebracht. De delegatie kreeg tijdens het bezoek ook een rondleiding bij de Braziliaanse Federale Politie.

Minister Amoksi voerde ook gesprekken met zijn buitenlandse counterparts over institutionele versterking bij het JusPol en de bij het ministerie aangesloten diensten. Het Braziliaanse ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid heeft trainingsmogelijkheden voor het personeel bij JusPol, het KPS en andere diensten. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan enkele beurzen beschikbaar te zullen stellen ten behoeve van JusPol en ook vanuit het diplomaten instituut Rio Branco zullen er trainingen aangeboden worden.

De minister heeft verder ook een gesprek gevoerd met de Secretaris Generaal van Interpol, Jürgen Stock. Er is gesproken over de versterking van het bureau Interpol Suriname middels uitbreiding en stagemogelijkheden voor leden van het bureau. Ook de grensbewaking, met name in het achterland, was een gespreksonderwerp.

Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay ondertekenden de ‘Verklaring van Brasilia’ met Brazilië. De overeenkomst bevat de acties die nodig zijn om de grensoverschrijdende criminaliteit op gecoördineerde wijze te voorkomen en te bestrijden.

In de ‘Verklaring van Brasília’ hebben de ministers en hoge autoriteiten van Bolivia , Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay besloten om op de gebieden van binnenlandse zaken, de bestrijding van mensenhandel, defensie, regering, justitie en politie, veiligheid en openbare veiligheid, gecoördineerde acties uit te voeren in het kader van deze strategische alliantie. Dit, met in gebruikname van alle wettige en legitieme staatsmiddelen tegen de georganiseerde misdaad,  zoals Interpol, het belangrijkste inter-regionale communicatienetwerk tussen rechtshandhavingsinstanties voor de uitwisseling van informatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname werkt samen voor bestrijding transnationale georganiseerde misdaad