woensdag 24 april 2024
31 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
2.5
(2)

Suriname werkt aan uitbreiding van lokale medische missies

lees ook ...

FIU en KPS bundelen krachten tegen witwassen en georganiseer...

Op vrijdag 19 april 2024 werd een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de Financial Intelligence Unit (FIU) en het Korps Politie Suriname (KPS). Dit MoU is gericht op het uitwisselen v...

Het ministerie van Volksgezondheid onder leiding van minister Amar Ramadhin heeft aangekondigd meer medische missies in eigen land te willen realiseren. Dit initiatief wordt niet alleen gezien als een kostenbesparende maatregel, maar draagt ook significant bij aan het herstelproces van de patiënten door hen in hun vertrouwde omgeving te laten genezen.

Volgens Ramadhin is de staat aanzienlijk voordeliger uit wanneer patiënten, zoals kinderen die hartoperaties nodig hebben, in Suriname zelf behandeld kunnen worden. In samenwerking met kindercardiologen en door partnerships met Nederlandse ziekenhuizen, is gebleken dat deze lokale behandelingen de staat minder kosten en dat een grotere groep patiënten tegelijkertijd geholpen kan worden.

“Voor de behandeling van één kind in Colombia spenderen we ongeveer US$ 35.000. Lokale missies stellen ons in staat dit bedrag efficiënter te gebruiken voor de behandeling van meerdere kinderen,” licht Ramadhin toe.

De minister benadrukt ook het belang van kwalitatieve randvoorwaarden voor deze behandelingen en geeft aan dat financiering mede mogelijk wordt gemaakt door de Armulov-fondsen. Dit fonds, specifiek gericht op patiënten met zeldzame ziekten die niet lokaal behandeld kunnen worden, ondersteunt de uitzending van patiënten naar het buitenland. Op dit moment is Suriname in gesprek met gezondheidsinstellingen in Cali, Colombia, voor de behandeling van een groep wachtende patiënten.

In het verleden heeft het ministerie te kampen gehad met grote schulden bij buitenlandse dienstverleners door de Armulov-regeling, wat de uitzending van patiënten bemoeilijkte. Ramadhin meldt dat er aanzienlijke vorderingen zijn gemaakt in het afbetalen van deze schulden, dankzij samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning.

Dit initiatief markeert een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van Suriname’s gezondheidszorgsysteem, gericht op zelfvoorziening, kostenbesparing en het verbeteren van patiëntenwelzijn door lokale behandelingen en missies.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname werkt aan uitbreiding van lokale medische missies