Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname vreest voor COVID-19 gevluchte inheemsen uit Frans-Guyana

Geplaatst

op

Grace Watamaleo. Foto De Boodschap

In Suriname wordt gevreesd dat zestien op het COVID-19-virus positieve geteste personen uit Frans-Guyana de oversteek doen. Enkele personen zijn uit de quarantaine gevlucht. NDP-parlementariër Grace Watamaleo uit Marowijne is zeer bezorgd over deze situatie.

De politica doet op inheemse familieleden in het dorp Galibi om deze personen niet op te vangen, maar terug te sturen naar hun quarantaineplek. Bovendien roept ze ook om om de autoriteiten direct hiervan in kennis te stellen.

Het gebeurt vaker dat personen de oversteek doen naar Suriname om inkopen te doen. Er worden voornamelijk voedingsmiddelen gekocht. Wat de parlementariër nog meer zorgen baart, is dat boothouders personen vervoeren ondanks de waarschuwing van de overheid. De boothouders vinden dat ze inkomsten ontlopen door de maatregelen. Watamaleo vraagt om eenieders ondersteuning, zodat er een eind komt aan het illegaal oversteken.

President Desi Bouterse heeft vrijdag in een televisietoespraak bekendgemaakt dat de partiële lockdown, die tot en met gisteren zou duren, met twee weken wordt verlengd. Deze beslissing is genomen na een spoedonderhoud met de veiligheidsautoriteiten, vrijdag, over het feit dat personen bij de grenzen illegaal de oversteek doen.

Mede door het illegaal oversteken bij de grenzen laat het terughalen van personen die nog in het buitenland zitten, onder andere Nederland, vertraagd.

Het staatshoofd heeft de samenleving opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als de situatie na twee weken niet is verbeterd, zullen de maatregelen verder worden verscherpt. De noodtoestand in de grensgebieden zal dan worden afgekondigd, zei het staatshoofd.

De COVID-19-situatie in Suriname is stabiel en de autoriteiten willen die ook zo houden. Maar als personen illegaal de oversteek doen, brengen zij de gezondheidssituatie van zichzelf en hun medemens in gevaar.

In Suriname zijn er tien personen positief getest op het coronavirus. Het eerste geval was op 13 maart, toen een vrouw die uit Nederland terugkwam positief werd getest. Intussen zijn vier personen genezen en heeft een persoon het leven gelaten.

Culturu.com

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Goeroe

Sluit dan de grens. Hoeveel militairen heeft Suriname. Nu is geen tijd om de pantserwagens banden te poetsen. Nu geen tijd om te showen voor de parade op 25 november. Nu moeten alle militairen werken voor hun centjes. Grens bewaken. MP grensen bewaken. Tijd van mooie schoenen no de. Actie. Alle grensen dicht. Daar zijn de militairen voor.Advertentie

Suriname

Suriname noteert 12e COVID-19-geval

Geplaatst

op

Breaking News

In Suriname is de twaalfde positieve case van COVID-19 gemeld. Het zou gaan om een werker uit de Surinaamse goudvelden. Het nieuws is zojuist geplaatst op de COVID-19-website.

De man is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Regering: Waarnemers OAS en Caricom blijven langer in Suriname

Geplaatst

op

Unnamed (2)

De regering van Suriname heeft laten weten dat de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom langer in Suriname zullen blijven. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vandaag de mededeling ontvangen.

Het langer blijven heeft temaken met het afhandelen van het verkiezingsproces. De processen- verbaal in Paramaribo zullen twee dagen in beslag nemen om afgerond te worden. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat de internationale waarnemers het proces kunnen blijven volgen en zo een rapport kunnen uitbrengen.

De missie zou aanvankelijk vandaag uit Suriname vertrekken. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen