donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname voorbereid op wateroverlast door naderende stormen

lees ook ...

TCT traint in keukenassistenten in Commewijne

TCT heeft ook in het district Commewijne keukenassistenten afgeleverd. Zestien cursisten hebben vol passie met goed gevolg de vijfdaagse culinaire training tot keuken assistent doorlopen. Zij worden n...

Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft recent spoedvergaderingen gehouden met de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH). Deze bijeenkomsten vonden plaats naar aanleiding van recente meldingen van tropische stormen en orkanen door CDEMA en CIMH. Deze organisaties hebben voorspellingen gedaan over naderend onweer dat Suriname zou kunnen treffen.

NCCR-coördinator Jerry Slijngard roept de samenleving op zich voor te bereiden op mogelijke wateroverlast. Vanuit de zuidelijke subregio van het Caribisch gebied, waartoe Suriname behoort, worden vooral Grenada, Trinidad en Tobago bedreigd door de naderende weersomstandigheden.

Suriname en Guyana lopen een geringere bedreiging omdat zij deel uitmaken van het vasteland. Echter heeft een van de recente stormen langs de Surinaamse kust geleid tot langdurige regenval, wat resulteerde in wateroverlast op meerdere locaties. “Vergelijkbare situaties kunnen zich herhalen,” aldus Slijngard.

De weersystemen die deze periode van het jaar kenmerken, gaan vaak gepaard met zware regenval. Het huidige systeem beweegt langs de noordzijde van de Surinaamse kust, wat naar verwachting aanzienlijke wateroverlast zal veroorzaken, vooral in de kustgebieden. Bewoners worden geadviseerd zich voor te bereiden door waardevolle spullen hoger te plaatsen en waterdichte laarzen te dragen.

Het NCCR heeft intussen intensieve gesprekken gevoerd met diverse diensten, waaronder de brandweer, het leger, de politie en de meteorologische dienst, om de noodhulp en samenwerking te coördineren. Naast de voorbereidingen op situaties in Suriname worden ook voorbereidingen getroffen om, indien nodig, hulp te bieden in de regio.

“Als onderdeel van het Caraïbisch gebied en lid van CDEMA dragen wij de verantwoordelijkheid om ondersteuning te bieden aan landen in de regio die getroffen zijn door natuurrampen,” aldus Slijngard. “Suriname en Guyana kunnen vanuit hun positie gemakkelijk hulp bieden wanneer dat nodig is en er een verzoek om bijstand wordt gedaan.”

Het NCCR heeft een reeks richtlijnen uitgegeven, waaronder het koken en laten afkoelen van drinkwater voordat het geconsumeerd wordt en het voorbereiden op mogelijke gezondheidsrisico’s zoals ziektes en ongedierte. De staat van paraatheid is verhoogd naar Code Oranje.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname voorbereid op wateroverlast door naderende stormen