vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname voldoet aan ‘prior actions’ IMF

lees ook ...

ZON thuiszorg in Marowijne dreigt te sluiten

Bejaardenverzorgsters van Zon Thuiszorg Marowijne, hebben het werk uit ontevredenheid neergelegd. Het is al geruime tijd zo, dat er onregelmatigheden plaatsvinden binnen het tehuis ten aanzien van de ...

Suriname is in april jongstleden op technisch niveau(Staff Level Agreement) met het IMF een driejarig Extended Fund Facility van USD 690 miljoen overeengekomen. Suriname heeft daarna met succes economische en begrotingshervormingen doorgevoerd, de vereiste ‘prior actions’.

‘Ik ben blij te kunnen melden dat de prior actions zijn afgerond’, verklaarde minister Armand Achaibersing, ‘Het verkrijgen van de garantiebrieven van belangrijke internationale bilaterale partners bevindt zich nu in de eindfase. Deze financieringsgaranties zijn nodig voor de Uitvoerend Orgaan van het IMF om het programma formeel goed te keuren en de afgesproken fondsen vrij te maken.’

Een andere belangrijke ontwikkeling is volgens zeggen van de minister dat de economie de afgelopen maanden behoorlijk is aangesterkt. Dat moet worden meegenomen in het programma omdat de financieringsbehoefte minder stringent zal zijn dan het geval was bij het bereiken van de Staff Level Agreement in april.

Minister Albert Ramdin bevestigt dat ook de bilaterale crediteuren op de hoogte zijn dat al hetgeen noodzakelijk is voor de goedkeuring van het programma, door de Regering van Suriname is uitgevoerd. Ramdin: “Ondertussen gaan de gesprekken met de Paris Club, China en India voort en er wordt goede vooruitgang geboekt. De verwachting is dat deze bilaterale partners tijdig de noodzakelijke financieringsgaranties zullen verschaffen aan het IMF.”

Kristalina Georgieva, hoofd van het IMF, erkent de uitzonderlijke prestaties van Suriname: “De regering van president Chandrikapersad Santokhi heeft een zeer moeilijke economische situatie geërfd. De afgelopen weken hebben de Surinaamse autoriteiten belangrijke vooruitgang geboekt in het implementeren van een herstelplan van eigen bodem. Wij zijn gecommitteerd om de komende weken er voor te zorgen dat het verzoek om een arrangement spoedig aan de IMF Executive Board ter overweging kan worden voorgelegd.”

De goedkeuring van het definitieve IMF-pakket zal naar verwachting kort na het IMF-zomerreces plaatsvinden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname voldoet aan 'prior actions' IMF