zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname verwacht restant verdragsmiddelen Nederland dit jaar te ontvangen

lees ook ...

Staatsvervoer ligt stil totdat bushouders geld zien

Antonius Pokie, de voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) heeft meegedeeld dat het staatsvervoer stil zal liggen totdat de bushouders hun geld hebben ontvangen. Volgens bekomen in...

Tijdens een persconferentie op 3 oktober 2023 heeft de regering aangekondigd dat het hoogstwaarschijnlijk eind dit jaar de resterende verdragsmiddelen van Nederland zal ontvangen. President Chandrikapersad Santokhi deelde mee dat hij op het hoogste niveau overleg heeft gevoerd met minister-president Mark Rutte om deze overdracht te bespreken. De resterende verdragsmiddelen bedragen 8 miljoen euro voor volksgezondheid en 5 miljoen euro voor de productiesector.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, samen met ambassadeur Walter Oostelbos, hebben gezamenlijk de laatste gesprekken gevoerd om ervoor te zorgen dat deze overdracht prioriteit krijgt. De investering in de productiesector zal worden gefaciliteerd via verschillende productiefondsen. Minister Ramdin benadrukte dat hij samen met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft afgesproken om deze overdracht voor het einde van het jaar af te ronden, zodat Suriname de middelen tijdig kan ontvangen.

President Santokhi benadrukte ook het belang van investeringen in de volksgezondheid. Om deze reden is er op het ministerie een speciaal projectmanagementteam opgericht dat belast is met het begeleiden van de reorganisatie van de gezondheidszorg en ziekenhuizen. De Ziekenhuisraad is nauw betrokken bij dit initiatief.

De president pleit voor een betere samenwerking tussen de ziekenhuizen. Hij verklaarde: “We streven naar een totale herstructurering van ziekenhuizen. Een gebrek aan afstemming heeft vaak gevolgen voor het overheidsbudget voor subsidies.” Binnen dit kader wordt er ook gekeken naar de locatie van ziekenhuizen binnen een bepaalde straal van elkaar en een duidelijke functieomschrijving van regionale diensten.

Naast de 8 miljoen euro uit de resterende verdragsmiddelen heeft de regering ook eigen budgetten toegewezen voor investeringen in de gehele gezondheidssector. De private ziekenhuizen zullen hun eigen inspanningen blijven leveren, maar het streven naar meer transparantie geldt voor alle ziekenhuizen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname verwacht restant verdragsmiddelen Nederland dit jaar te ontvangen