woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname vertrouwt AstraZeneca vaccin, ondanks twijfels buiten

lees ook ...

Legislation to encourage entrepreneurship is being developed...

The "Suriname Competitiveness and Sector Diversification (SCSD) project" has been awarded a loan by the World Bank to the Ministry of Economic Affairs, Entrepreneurship, and Technological Innovation (...

Suriname blijft inenten met het AstraZeneca vaccin. Een aantal mensen in het buitenland heeft mogelijk trombose ontwikkeld na te zijn gevaccineerd hiermee. Europese landen zijn gaan twijfelen, Veertien Europese landen zijn daarom voorlopig gestopt met het toedienen van dit vaccin. In Suriname zijn er geen bewijzen van bijwerkingen.

Er zijn nu vijfduizend Surinamers ingeënt met het AstraZeneca vaccin. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid laat Suriname zich leiden  door de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO), het Caribisch Instituut voor Openbare Gezondheid en de eigen technische adviescommissie. Hij sprak maandag bij de start van de vaccinatie campagne van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg(BOG) voor medewerkers en gepensioneerden.

Er is volgens minister Ramadhin geen duidelijk bewijs, dat het AstraZeneca vaccin de oorzaak is van trombose.  Landen zijn uit voorzorg gestopt met het vaccin. Verschillende oorzaken kunnen er zijn zoals roken, de pil of niet bewegen. Er zijn dertig gevallen wereldwijd. Dit is op de miljoenen doses AstraZeneca vaccin die zijn toegediend. Onderzoek is  gaande om te achterhalen wat de oorzaak is van de bijwerkingen. Zo stelde de minister de burgers gerust.  “We gaan voorlopig door!” zei de minister.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid  ondersteunt  minister Ramadhin. Er zijn geen bijwerkingen  onder de in Suriname gevaccineerde groep. Hij zegt tegen de pers dat het ministerie zal stoppen, zodra er wetenschappelijk bewijzen zijn van bijwerkingen zoals hartaanvallen en trombose.

De  coördinator van het Nationaal Covid-19- vaccinatieteam, Naomi Chang- Emanuels had haar twijfels ten aanzien van het inenten. De informatie uit het buitenland heeft enige invloed gehad. “We hebben enkele afzeggingen gehad – heel weinig – maar er zijn toch nog enthousiaste mensen die graag gevaccineerd willen worden, getuige de drukte op de vaccinatieplekken.” zegt zij. “Het was even niet duidelijk, omdat de samenleving nog een beetje onzeker is en twijfelt, maar ik denk dat met de verklaring van de minister over het vaccin de mensen massaal zullen gaan naar de vaccinatie-posten. Zo lang er geen harde bewijzen zijn moeten we gewoon doorgaan met vaccineren.” aldus de coördinator. “Het was zo een succes dat we bekijken om dit in  het weekend weer te doen. We moeten ook bekijken of we misschien voor een andere locatie kiezen dan KKF.” vervolgt zij verder.

Meer dan zestienhonderd zestigplussers en mensen met onderliggende aandoeningen hebben zich laten vaccineren. Het KKF-gebouw was een der vaccinatieplekken.  “Het plan is om op alle locaties door te gaan. Alle ziekenhuizen, RGD-poli’s en andere instellingen zoals BOG en PCS zullen doorgaan met vaccineren. We hopen deze week de mobiele units klaar te stomen om naar de bejaardentehuizen te gaan om ter plekke te vaccineren. We kijken ook naar mogelijkheden om uit te breiden naar de districten.” legt zij uit. Ondertussen zijn er nog vijftienduizend personen die zich hebben geregistreerd om ingeënt  te worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

12 REACTIES

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname vertrouwt AstraZeneca vaccin, ondanks twijfels buiten